Sant Feliu és el primer municipi en participar al projecte EINES que facilita descobrir el passat històric de les ciutats

Josep Lladós i Anna Cabré, investigadors, respectivament, del Centre de Visió per Computador (CVC) i del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), presentaran avui a les 19:00 al Palau Falguera de la capital del Baix el portal web de consulta dels padrons històrics de Sant Feliu com a resultat del projecte.

EINES és un treball de col•laboració entre ambdós centres i l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, i impulsat pel programa Recercaixa de l'Obra Social "la Caixa" amb la col•laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). En aquest portal els ciutadans podran consultar a través d'internet la seva memòria històrica familiar, reconstruïda a partir dels padrons de població de més de cent anys que han estat transcrits.

El projecte EINES uneix investigadors en informàtica i en ciències socials per a desenvolupar instruments i procediments que facilitin la informatització massiva de les fonts demogràfiques del passat per a la construcció de bancs de dades d'ús públic i científic i millorar la consulta dels documents als arxius. La recerca informàtica, en particular la visió per computador, consisteix a desenvolupar programes d'ordinador per fer reconeixement automàtic de text manuscrit per fer més àgil la transcripció.

Els investigadors en demografia històrica faciliten la construcció d'eines analítiques de cara a la generació de genealogies i l' establiment de trajectòries individuals i familiars, entre altres. EINES és una experiència pionera a Catalunya de recerca amb participació ciutadana, fent partícips els ciutadans del procés d'innovació, en aquest cas en nous serveis en humanitats digitals; fomentant la seva participació en la construcció i la validació dels bancs de dades, popularitzant l'accés als arxius i fent-los atractius a tothom.

Com a pilot, s'han utilitzat els padrons municipals de 1828 a 1955, ja digitalitzats, del municipi de Sant Feliu de Llobregat dipositats a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. En una primera fase, i amb la participació de més de vint voluntaris de la ciutat, s'han transcrit els padrons de 1881 i 1889, i està a punt de completar-se el de 1940 a través d'una plataforma col•laborativa a internet. Aquests són els padrons que s'hi poden ja consultar de manera oberta.

La informació transcrita ha estat abocada en un cercador d'accés públic1 que possibilitarà als ciutadans encuriosits pel passat conèixer qui estava empadronat a Sant Feliu en un determinat carrer, en una determinada casa. També permetrà identificar aquells santfeliuencs o santfeliuenques que tenien un determinat cognom o exercien un ofici concret. Alhora, aquesta informació ha estat sintetitzada en les anomenades piràmides de població que permeten observar la distribució per edats d'homes i de dones i també pels oficis més freqüents, com el de pagès o el de jornaler.

Per exemple, l'any 1881 el nom més freqüent d'home era Josep i el de dona, Maria. L'ocupació més freqüent era la de jornaler. La ciutat tenia 14 carrers. En els pròxims mesos s'aniran incorporant altres padrons que es transcriuran gràcies a la participació ciutadana i a les eines de reconeixement òptic que s'estan desenvolupant en el marc del projecte per tal de facilitar la tasca de transcripció.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article