Desplegament de fibra óptica al Baix Llobregat

En pocs dies, Telefònica-Movistar finalitzarà els treballs de desplegament de la fibra òptica en el 90% del terme municipal de Gavà. El desplegament d’aquesta xarxa “és un objectiu que l’Ajuntament persegueix des de fa temps”, tal com comenta l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez.
Des de gener de 2013, Telefónica ha estat instal·lant la xarxa de fibra òptica en un marc de col·laboració entre l’Ajuntament i la companyia aconseguint que el desplegament es completi a finals d’aquest mes d’abril. Així, unes 15.000 llars podran disposar de fibra òptica. Només quedaran pendents en aquesta primera fase, ca n’Espinós, Mas Bruguers i la Sentiu.
Segons dades de Movistar, a data d’avui, gaudeixen del nou servei fins a un 15% del total desplegat. D’aquest percentatge, més del 80% és per a ús residencial, un 15% per a professionals autònoms i la resta per a empreses. La xarxa d’accés ultra ràpid permet als abonats disposar de connexió a Internet amb 100 Megas reals de velocitat, obrint-se així un ventall de possibilitats per a futures aplicacions en tots els àmbits. L’Ajuntament de Gavà ha optat per un model de gestió públic-privat per fer realitat el desplegament, per això ha facilitat les autoritzacions per als processos d’instal·lació del cablejat, que es realitza a través de les instal·lacions preexistents de l’empresa instal·ladora (Movistar), línies de cablejat convencional de telèfon i canalitzacions.
Per agilitar i facilitar els permisos d’ocupació de vies públiques i la tramitació dels permisos per obrir les rases, Gavà compta amb un marc normatiu: l’Ordenança Municipal Reguladora dels Usos de les Vies i els Espais Públics. Aquesta ordenança preveu a l’article 8 que els propietaris que es vegin afectats per la instal·lació de línies i elements complementaris, estan obligats a permetre la seva fixació i respectar la seva permanència. Aquestes servituds han estat gratuïtes. Segons l’alcaldessa “aquesta manera de fer ens permet agilitar tots els tràmits que afecten propietats particulars i donar resposta a possibles dificultats, sempre en el marc d’un procés de diàleg i negociació i sempre amb l’objectiu d’ocasionar-los el mínim prejudici possible. En algun cas, el paper de l’Ajuntament ha estat clau per aconseguir l’autorització necessària”. Per exemple, l’operador es pot trobar amb la dificultat d’accedir i procedir al muntatge a les finques i als edificis privats atès que és necessari obtenir altres permisos per completar la instal·lació, bàsicament l’autorització de les Comunitats de Propietaris, que en alguns casos poden expressar reticències a permetre aquest tipus d’instal·lacions ja que passen per elements comuns. En aquests tipus de situacions, l'Ajuntament ha actuat com a intermediari. “Estem satisfets que Telefónica hagi desenvolupat pràcticament tota la inversió necessària per tal que aquesta nova xarxa sigui una realitat immediata”, conclou Raquel Sánchez.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article