La ceràmica del 1714 (de vencedors i vençuts)

Esplugues se suma a la commemoració del Tricentenari, els 300 anys de la desfeta del 1714, amb una exposició dedicada a la ceràmica de principis del segle XVIII. El Museu Can Tinturé acollirà, entre el 14 de maig i el 12 d’octubre, la mostra "La ceràmica a les cases de 1714", organitzada pel museu espluguí i l’Associació Catalana de Ceràmica.
Amb aquesta exposició, Can Tinturé, primer museu monogràfic de rajola de mostra de l’Estat espanyol, vol fer una aportació diferenciada i introduir un nou aspecte al conjunt d’actes i perspectives que han abordat durant el 2014 la Guerra de Successió i el context social, econòmic i cultural en què es va desenvolupar la contesa.
La ceràmica a les cases de 1714 permet al visitant conèixer algunes de les peces que integraven les vaixelles, suptuoses o modestes, de les cuines i menjadors de principis del XVIII, època en què la qualitat (des de les peces de pisa ricament decorades fins a les més humils de terrissa) n’era significativa del poder adquisitiu de les famílies.
L’Arxiu Municipal d’Esplugues ha col·laborat també en aquesta mostra introduint-hi la perspectiva local: un recorregut per les 22 cases que conformaven el nucli urbà de 1714, d’una extensió de 700 mujades, 400 d’elles ermes a causa de la manca de gent derivada de la guerra.
Hi podem trobar alguns detalls de les conseqüències que la contesa va tenir sobre les grans famílies amb propietats a Esplugues. Per exemple, dues cares de la mateixa moneda van ser les històries dels Cortada, els béns dels quals van ser confiscats per Carles III com a represàlia pel seu suport a Felip V, i dels Carbonell, partidaris de l’arxiduc, als quals Felip V els va prendre les possessions entre 1714 i 1725.
 
L’obertura de l’exposició "La ceràmica a les cases de 1714" tindrà lloc demà dimecres, 14 de maig, a les 19 hores, al Museu Can Tinturé.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article