ERC-EV-IxG de Gavà reclamen que es segelli del tot l’abocador del Garraf

El grup municipal d’ERC-Els Verds-Independents per Gavà portarà al proper ple la necessitat que es facin les actuacions necessàries per al segellat de l'abocador del Garraf, per tal d'evitar les filtracions de líquids contaminants (lixiviats) que arriben als camps de conreu i al mar.

Així mateix, la proposta defensa que es finalitzi el procés de restauració de l’abocador, realitzat només en un 40%. Concretament, la proposta reclama “a l'equip de Govern de l'Ajuntament de Gavà que faci totes les gestions necessàries per tal d'aconseguir el compromís de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per a dotar pressupostàriament el projecte de segellat i restauració del dipòsit de la Vall de Joan”.
L'abocador de la Vall de Joan va deixar de rebre residus, oficialment, el 31 de desembre de 2006. Des d'aleshores, s'han desenvolupat els treballs de segellat i restauració, a càrrec de l'Entitat Metropolitana, amb l'objectiu de retornar l'espai a les condicions el més semblant possible del que haguessin estat sense aquesta activitat. Tanmateix, arran de les reduccions en els pressupostos públics, els treballs de restauració s'han aturat des de fa ja uns anys, incomplint el projecte aprovat, sense que s'hagi pogut avançar gaire més del 40% de la restauració prevista. Per això, la major part del dipòsit continua sense segellar. D’altra banda, en la part segellada, a causa del pas del temps i del moviment mateix de la brossa acumulada, que encara s’està estabilitzant lentament, s’han produït esquerdes ben visibles en els cunetons perimetrals, de forma que l’aigua de pluja es filtra dins de la massa d’escombraries.
Aquesta deficiència en el segellament bituminós o gunitat de l’abocador provoca que les aigües de pluja se segueixin infiltrant, arrossegant lixiviats contaminants. Part dels lixiviats són recollits i tractats a la planta depuradora del propi abocador, però un volum indeterminat s'infiltra cap al subsòl, arribant a les aigües freàtiques del delta del Llobregat, i també al mar a través de diverses corrents subterrànies i surgències, la més important la de la Falconera.
Tal i com havia denunciat fa unes setmanes el grup Les Agulles-Ecologistes en Acció, també s'han detectat esquerdes a la superfície de ciment aïllant del perímetre de l'abocador, motiu pel qual la infiltració de lixiviats podria ser major. El portaveu del grup d’ERC-EV-IxG Andreu Pérez i Lorite ha advertit que “sense un finançament adient, l'abocador mai deixarà de contaminar el nostre medi natural i d'afectar la salut de les persones, i mai es podrà reintegrar al medi natural del massís del Garraf”. I ha afegit que “fa mal als ulls la greu contradicció de veure com la rehabilitació de l'abocador del Garraf és present com a exemple de recuperació paisatgística a la Biennal d'Arquitectura de Venècia, mentre la major part de l'actuació que s'exposa al pavelló català encara està per fer”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article