Vint anys del devastador incendi a Olesa de Montserrat

Una bona gestió dels boscos i posar en valor el llegat de pedra seca que la massa forestal cremada va permetre descobrir.

Prop d’una quarantena de persones han participat aquest diumenge en la caminada guiada organitzada pel Centre Muntanyenc i de Recerques d’Olesa per visita la zona afectada pels devastadors incendis de 1994, dels quals aquest divendres es va complir el 20è aniversari. Els participants han pogut veure in situ fotografies de com va quedar el paisatge després de l’acció del foc i com està ara el paisatge, també adonar-se de la importància que té una bona gestió i un bon manteniment dels boscos per evitar catàstrofes com la de fa vint anys. Així ho ha destacat el president del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, Àngel Pérez, que ha dit que, més enllà de la feina que pot fer l’entitat, totalment voluntària, el que és important és que propietaris forestals i administració vetllin pel bon manteniment dels boscos.
La visita guiada d’aquest diumenge, que ha durat ben bé cinc hores, ha permès als membres de l’entitat recollir imatges i testimonis que serviran per nodrir l’exposició que estan preparant sobre l’efecte dels focs del 1994, i que es vol inaugurar a la tardor. Un dels elements que la caminada d’aquest diumenge ha permès descobrir als seus participants ha estat el llegat de pedra seca que els incendis del 1994 van fer aflorar, i que havien quedat amagats pel bosc. Segons ha destacat durant la visita un dels membres de l’entitat, Joan Soler, els focs del 4 de juliol 1994 van fer canviar el paisatge olesà totalment, fent que aquest fes un salt enrere de 150 anys i traient a la superfície “un paisatge que havia quedat en l’oblit, amb els bancals i barraques de pedra seca. Com sempre dic, la natura va deixar pas a la cultura”. D’aquí que la visita guiada organitzada pel Centre Muntanyenc i de Recerques hagi pretès no només conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’una bona gestió dels boscos, sinó també de posar en valor tot el que aquella massa forestal cremada va permetre descobrir: un important passat de pedra seca que havia estat engolit pel propi creixement del bosc.
Font: Aj, Olesa de Montserrat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article