ERC Viladecans que ja va presentar al•legacions a la nova ordenança de circulació denuncia que “arriba tard i a mitges”

Política.

Els republicans consideren que, “és una ordenança important i molt necessària per ordenar la circulació als carrers, evitar malentesos i accidents.”
Els republicans consideren que, “és una ordenança important i molt necessària per ordenar la circulació als carrers, evitar malentesos i accidents.”

Fa tres anys ja van demanar a l’equip de govern que regulés la circulació de ginys nous com patinets elèctrics i d’altres vehicles de mobilitat personal que començaven a proliferar, “el seu ús augmentava, la sensació de perillositat per part dels vianants també i no existia cap normativa que els regulés. Calia modificar l’ordenança, però els treballs previs no van començar fins a la tardor de 2019,”.

Els republicans recorden que, “mentre l’ordenança no arribava, l’Ajuntament va optar ara fa dos anys per pintar els carrers amb “ciclocarrils” compartits per ginys, cotxes i bicicletes en la mateixa calçada, sense conscienciació prèvia entre les persones usuàries ni formació, posant en una mateixa plataforma menors sense carnet de conduir amb cotxes, furgonetes, camions o motocicletes.”

En paraules del regidor d'ERC Josep Mumany “va ser una intervenció que va generar molts dubtes entre els usuaris. Una clara campanya de màrqueting, una més, similar a la ‘superilla’ per a vianants que hem conegut per la premsa. Per simular que s’estava treballant en el problema enlloc de plantejar un abordatge seriós”.

Per aquests, “l’equip de govern ha anat allargant aquesta modificació a l’espera que altres administracions vagin concretant conceptes i delimitant unes regles de joc més o menys clares, especialment per endreçar l’ús dels nous ginys als carrers.”

Això, en qualsevol cas, “no era excusa per endarrerir l’adopció d’una mesura transitòria que acabés amb la sensació de desgavell imperant als nostres carrers, una solució que encara esperem ja que l’ordenança no es publicarà ni entrarà en vigor fins després de l’estat d’alarma”, ha indicat Mumany.

ERC Viladecans considera que, “després d’aquesta aprovació definitiva, cal una important campanya d’informació i sensibilització. Una campanya responsable que arribi amb facilitat a totes les persones usuàries -especialment els joves- amb claredat i el màxim de rigor.”

El grup municipal republicà porta anys prioritzant la seguretat vial i vol col•laborar en la difusió de l’ordenança, per responsabilitat, "Massa accidents i ensurts hem hagut de lamentar ja en aquests darrers anys com per allargar gaire més la situació, amb queixes reiterades de veïns i famílies que veuen passar patinets elèctrics a tota velocitat per zones de vianants amb total impunitat", ha recordat Mumany.

Algunes de les parts més importants de l'ordenança, són que els vianants sempre tenen preferència a les voreres; els menors de 12 anys poden circular per les voreres amb patins, patinets, tricicles i bicicletes; a les vies urbanes la circulació de bicicletes ha de desenvolupar-se per les calçades, pels carrils bici i per les zones especialment habilitades.

Les bicicletes i vehicles de mobilitat personal han de dur timbre, llums i elements reflectants; la velocitat màxima en carrils d’un únic sentit és de 30 km/h; l’edat permesa per circular amb un vehicle de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes és a partir dels 16 anys; o que les persones usuàries de vehicles de mobilitat personal o bicicletes han de portar casc.

Asseguren que amb el text de l’ordenança a la mà, continua pendent el capítol dels patinets elèctrics, “un dels més polèmics i urgents a resoldre- perquè no apareix enlloc un apartat que faci referència únicament a aquests ginys i això pot generar molts dubtes en el futur. El lector, l’usuari, es pot perdre fàcilment enmig d’un munt de consideracions i criteris barrejats en diverses parts del text.”

ERC considera que, “també caldrà estar atents a les futures normatives que apareguin per part de la DGT o l’Autoritat del Transport Metropolità per conèixer totes les modificacions que es vagin afegint.”

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article