El patrimoni del Baix Llobregat es posa en valor des de Castelldefels celebrant les jornades 2020

Societat.

El Castell de Castelldefels, imatge icònica de la ciutat amfitriona de les jornades 2020.
El Castell de Castelldefels, imatge icònica de la ciutat amfitriona de les jornades 2020.

Les Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat és una activitat organitzada pel Consell Comarcal del Baix Llobregat en col•laboració amb el Centre d’Estudis Comarcals, la Diputació, la Generalitat i els ajuntaments.

Aquesta ha començat amb la salutació de les autoritats, l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, la presidenta del Centre d’Estudis Comarca del Baix Llobregat, Genoveva Català, la directora general de patrimoni cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez.

Seguidament s’ha realitzat la conferència central de les jornades, “Patrimoni, memòria i història”, a càrrec de Joaquim Nadal i Farreras, donant pas a la taula rodona “El patrimoni, allà on el passat i el futur es troben”, i a una taula d'experiències en què s’han presentat les experiències dels ajuntaments d’Abrera, Sant Just Desvern i Castelldefels.

La jornada ha finalitzat amb les intervencions del primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Jordi Maresma, i del conseller de mediambient, cultura i memorial democràtica del Baix Llobregat, Jordi Carbonell.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Castelldefels, Jordi Maresma, en la cloenda de les jornades ha manifestat «En una comarca com la nostra, subjecte de les servituds de creixement logístic, industrial i residencial d’una Barcelona capital del país, aquest paper del patrimoni va més enllà de la pròpia i necessària salvaguarda de les arrels d’identitat local i es transforma en un element de singularització i d’humanisme que ens enriqueix com a comunitats».

Tot afegint «El Baix Llobregat no som cap pati del darrera sinó la porta d’accés a una consciència nacional de tradicions mil•lenàries i a una riquesa i una diversitat que hem de reivindicar i posar en valor».

Per últim, Maresma ha instat a les administracions públiques a formular una proposta àmplia i coherent de Comarca, capaç d’interpretar el territori a través de totes les manifestacions del nostre patrimoni, puntualitzant «és a dir, l’històric i arquitectònic, però també el natural i l’immaterial, el vinculat amb la cultura popular, la gastronomia basada en productes de la nostra terra o en la memòria col•lectiva».

Concloent que, «aquesta interpretació comuna ens ha de permetre, entre d’altres, aprendre a conèixer el territori, que és la base de l’estima, i per tant de tenir-ne cura».

A la cloenda de les jornades 2020 s’ha pogut visualitzar una vídeo-presentació sobre l'Eix Històric de Castelldefels, a càrrec de l'Ajuntament, centrats en dos dels períodes dels quals hi ha més rastre a la ciutat: els atacs dels pirates als segles XVI i XVII i la Guerra Civil Espanyola, als anys 30 del segle passat.

L'estat de les iniciatives empreses per l'Ajuntament de Castelldefels en aquest àmbit ofereix un ventall d'evidències, n'hi ha de consolidades, com el Castell, que és el buc insígnia de la flota d'edificis d'interès històric de la ciutat i on s'està ultimant l'espai museístic interactiu dedicat a la pirateria, o com la Casa de la Cultura, oberta a actes ciutadans i espai per a associacions des de fa anys.

Altres estan ultimant la seva posada en marxa, com la recuperació de Can Roca de Baix per a la ciutadania i espai per a les entitats culturals, o l'edifici de la República, on s’ubicarà l’oficina d’atenció ciutadana de la ciutat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article