El Consell Metropolità de l'AMB ha aprovat definitivament el Pla metropolità de mobilitat urbana 2019-2024

Societat.

La ciutadania demana facilitats per implicar-se a la mobilitat sostenible.
La ciutadania demana facilitats per implicar-se a la mobilitat sostenible.

Es preveu reduir un 7% les emissions de CO2, el 35% de les emissions de NO2, el 30% de les de PM, i rebaixar un 50% la població exposada a una baixa qualitat de l'aire i un 10% la mortalitat anual per aquestes causes.

Es trata de l'instrument de planificació i programació de polítiques i línies d'actuació sobre la mobilitat de la metròpolis de Barcelona que l'AMB preveu impulsar i executar en els propers cinc anys, en col•laboració amb els ajuntaments metropolitans i les administracions competents.

El PMMU dibuixa un model de mobilitat metropolitana, fonamentat en 4 pilars estratègics (mobilitat saludable, sostenible, eficient i equitativa), els objectius del qual estan alineats amb els que s'estableixen al Pla clima i energia 2030 de l'AMB, a l'Acord de París sobre canvi climàtic i als objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU.

"El PMMU és un nou punt d'inflexió i ens ha d'ajudar a culminar el desplegament d'una mobilitat metropolitana, potent i veritablement sostenible, que ja fa uns quants anys que impulsem i que ja ha començat a donar el seus primers fruits. És el gran full de ruta de la nova mobilitat. Ha de permetre afrontar els reptes presents i futurs del transport públic, resoldre les infraestructures necessàries, que tanta falta ens fan, i, en general, avançar decididament cap a la sostenibilitat", ha explicat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda.

També ha recordat que aquest ha comptat amb una "col•laboració àmplia i plural d'experts en mobilitat" i s'ha enriquit amb les aportacions obtingudes del procés participatiu realitzat, entre altres, amb el Consell de Mobilitat de l'AMB i amb els ajuntaments metropolitans.

"Després d'un ampli debat i un cop aprovat el PMMU de forma definitiva, és el moment d'afrontar amb valentia les mesures contingudes al Pla, i treballar braç a braç amb les administracions i els actors implicats. Però també amb la mateixa ciutadania, les empreses i el tercer sector, en un acte d corresponsabilitat. El futur de la metròpolis de Barcelona i de tots així ho demanen", ha afegit Poveda.

El cost estimat de les actuacions previstes en el PMMU, sense tenir en compte el desenvolupament d'infraestructures, és de 1.354 milions d'euros, dels quals l'AMB n'assumirà el 27 % (369,9 M€).

La resta, l'assumiran altres administracions en funció de les seves competències (ajuntaments, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Estat), la quantificació econòmica prevista per a l'execució de la part de les infraestructures és de 8.922 milions d'euros.

Així doncs, globalment, l'execució de totes mesures incloses al PMMU suposaria un cost aproximat de 10.276 milions d'euros (389,2 M€ assumits per l'AMB).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article