L’interior de l’església de Santa Maria de Sales a Viladecans veu cada vegada més a prop la seva restauració

Societat.

Un cop finalitzades les obres, l’església mantindrà un ús bàsicament civil i, de manera puntual, religiós.
Un cop finalitzades les obres, l’església mantindrà un ús bàsicament civil i, de manera puntual, religiós.

La Diputació de Barcelona està realitzant els treballs de restauració de la petita església de Santa Maria de Sales, a Viladecans, situada al nord del terme municipal de Viladecans, als peus de la serra de Montbaix o muntanya de Sant Ramon. L’església i les seves construccions annexes ocupen una antiga instal•lació agrícola d’època romana de l’últim quart del segle I aC.

Els treballs actuals de restauració, que realitza el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), es centren en l’interior, on hi ha unes pintures murals gòtiques del S XIII.

Aquests treballs foren visitats aquest dimarts pel diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, i l’alcalde de Viladecans i diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carlos Ruiz.

Durant els anys 2011 i 2012, l’SPAL va realitzar treballs d’excavació arqueològica, així com la redacció i direcció del projecte de restauració de l’edifici.

Durant els treballs d’estabilització de l’estructura de l’església, tant pel què fa a la volta com als murs i fonaments, es van descobrir unes pintures gòtiques del segle XIII, que es desconeixia la seva existència.

Aquest fet va propiciar el coneixement de l’evolució històrica de l’edifici donats els pocs exemples existents en pintura mural d’aquesta època i la temàtica religiosa de les mateixes.

D’acord amb el programa d’actuació de l’SAL, que treballa en la restauració de l’església des de l’any 1997, l’actuació que s’està fent té un cost de 288.1450 euros.

Per a l’any 2021 hi ha previst una inversió de 90.000 euros, que es destinaran a l’acabament de la museïtzació de l’interior amb la reinterpretació de les pintures mitjançant una projecció.

L’objectiu de l’actuació és protegir les restes arqueològiques d’època romana que hi ha al subsòl de l’edifici, juntament amb les pintures gòtiques i barroques de caràcter religiós dels paraments, amb una finalitat divulgativa i de coneixement del llegat artístic i històric del municipi. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article