Catalunya torna a agafar el lideratge de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps

Societat.

La situació actual és una oportunitat per rellançar la xarxa i potenciar les polítiques del temps com a motor de la recuperació econòmica.
La situació actual és una oportunitat per rellançar la xarxa i potenciar les polítiques del temps com a motor de la recuperació econòmica.

En el marc de la Trobada de Polítiques del Temps d’ens locals, metropolitans i regionals de la Time Use Week, s’ha formalitzat el rellançament de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, amb persones representats de més 70 municipis.

Les polítiques de temps en un context urbà existeixen des dels anys 90, es van implementar especialment a Itàlia i França i es van crear oficines horàries a diferents ajuntaments.

I també a Barcelona a partir de l’any 2003, amb polítiques pioneres al nostre país i amb el llançament el 2008 de la Xarxa Europea de Ciutats per a Polítiques de Temps, que incloïa ciutats de Catalunya, França, Itàlia, Bèlgica i Alemanya.

Després d’uns anys, el 2012, la Diputació de Barcelona va transferir el lideratge de la Xarxa a Tempo Territorial, a França, qui ha estat dinamitzant la xarxa fins a dia d’avui.

Actualment, a través dels plans de recuperació per superar les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia COVID-19, l’emergència climàtica, la força de l’agenda feminista i les conseqüències de la digitalització en el futur laboral, els integrants de la xarxa consideren que és una oportunitat per apostar per les polítiques de temps.

Durant la primavera de 2021, s’han organitzat tres debats sobre polítiques temporals per intercanviar bones pràctiques entre les ciutats europees que implementen polítiques horàries que han comptat amb més de 200 assistents en línia. Com a conclusió d’aquests debats, s’ha identificat l’oportunitat de rellançar i millorar la xarxa existent.

Actualment, la xarxa inclou 15 institucions actives Ajuntament d’Estrasburg, Metròpoli de Rennes, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Milà, Bolzano, Bergamo, Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, que coordina la Xarxa de Municipis Catalans per la Reforma Horària.

Tempo Territorial, que coordina la Xarxa de municipis francesos per les polítiques del temps i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI).

A més, altres institucions com: Terrassa, Lleida, Girona, l’àrea Metropolitana de Lille (França) i Montevideo (Uruguay) ja han manifestat l'interès de participar-hi.

La xarxa és l’eina per compartir coneixements entre els seus membres intercanviant experiències, lliçons apreses i bones pràctiques sobre polítiques del temps locals i regionals i estudiant la possibilitat de dur a terme projectes conjunts.

El rellançament de la xarxa és una oportunitat per aprofundir en les polítiques de temps de segona generació associades a les cures, la sostenibilitat i els efectes de la digitalització, així com per ampliar l'abast de la xarxa original incloent les metropolis i les regions, així com ciutats d'arreu del món.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article