"Violacions"

El cas de la violació efectuada per uns delinqüents autoanomenats la manada ha fet reaccionar a molta gent a Catalunya i també a l’Estat espanyol. Si la violació patida per una jove ja és un fet aterridor, la sentència dictada i el posterior alliberament dels delinqüents amb una fiança de només 6.000€ han posat en evidència no només el menyspreu d’una part de la societat (esperem que petita) vers les dones, sinó el que encara és més greu, que aquells que han d’impartir justícia, aquells que cobren un sou públic per fer la seva feina (pagat amb els impostos de totes i tots), no tenen ni la sensibilitat ni la formació per fer-la.

La manera d’actuar d’aquests jutges ha provocat un efecte crida; tots sabíem que passaria, menys ells. Ara tenim malauradament nous casos a Molins de Rei, si, a la nostra comarca, però també a Palamós, Múrcia, Gran Canària.... I ara que? Com pot ser que en ple segle XXI el 50% de la societat no tingui garantits els mateixos drets? Com pot ser que es castiguin més els suposats delictes de desobediència que els que directament fan mal físicament i psíquicament a les persones?

Jo no crec que el problema sigui de la llei, encara que evidentment tot és millorable. El problema està en qui l’aplica. Als polítics se’ns diu que ens hem d’inhibir de participar en votacions en les quals hi tinguem algun interès, però que passa amb els jutges i jutgesses que tenen idees preconcebudes sobre determinades persones o col•lectius que els impedeixen ser neutrals? Que passa quan han estat incapaços de posar al dia els seus coneixements? Doncs sembla que res. Però si que passa, perquè es deixa indefensa a la víctima, perquè se la criminalitza, perquè se li condiciona tota la vida. I això els preocupa? Doncs sembla ser que no, s’amaguen darrera de les seves togues, del seu suposat coneixement (obsolet) i del corporativisme dels seus companys.

Ni aquí ni enlloc no hi hauria d’haver cap agressió, cap violació a cap dona. Tampoc hauria de passar que la persona que ha d’impartir justícia no ho faci. Moltes coses han de canviar. I en aquets canvis les dones hi hem de tenir un paper primordial. Hem de sortir al carrer a defensar dia a dia els nostres drets, no n’hem de deixar passar ni una. Hem de denunciar totes aquestes actituds i també ens cal votar bé. No podem donar suport a partits polítics que fan connivència amb aquesta mena d’administració de justícia i malauradament en n’hi ha uns quants.