El President Mas inaugura els actes del centenari de la Xarxa de biblioteques populars de la Mancomunitat

A l’acte, que ha tingut lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, també hi han intervingut el conseller Mascarell; la cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll; l’expresidenta del Col•legi de Bibliotecaris, Carme Mayol, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

En el decurs d’aquesta presentació i hi hagut lectures de diversos dietaris a càrrec de les actrius Olga Cercòs i Mercè Managuerra i s’ha llegit el Manifest de les Biblioteques. Davant una nodrida representació del sector bibliotecari, el president s’ha mostrat convençut que “la identitat catalana és fonamentalment cultural”, com ho demostra el fet que la celebració enguany del naixement de la xarxa de biblioteques coincideix també amb dues efemèrides destacades com ara el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull o el 750 aniversari de la mort del cronista Ramon Muntaner. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que “som on som i som el que som” com a país, perquè “hi ha hagut continuïtat històrica”, malgrat que “alguns agressors de moltes èpoques han procurat trencar les cames del que significava la identitat catalana ”. L’Any de les biblioteques inclou diferents activitats, entre les que destaquen: l’exposició ‘BiblioTec. Cent anys d’estudis i professió bibliotecària 1915 – 2015’, les rutes literàries a les quatre primeres biblioteques, el projecte ‘La Biblioteca a la vida’, la beca 3000, els Testimoni Bibliotecaris i el congrés de Bibliobusos, entre d’altres, i es podran consultar al web www.anybiblioteques.cat 
La seva celebració respon a tres característiques principals: la centralitat en les biblioteques públiques, la reflexió sobre les necessitats d’un servei que s’ha d’adaptar a importants canvis i la tasca destacada de les biblioteques com un servei cultural de proximitat. Els orígens de l’actual xarxa de biblioteques es remunten a l’any 2015 quan la Mancomunitat va posar en marxa la xarxa de biblioteques públiques catalanes, la primera a l’Estat, després d’encarregar a Eugeni d’Ors el projecte de planificació per crear biblioteques a tot el territori. El juliol del mateix any la Mancomunitat va convocar el primer concurs per a l’adjudicació de quatre biblioteques populars, que es van ubicar a Valls, Olot, Sallent i les Borges Blanques, i a la tardor del 2015 ja va començar a funcionar l’Escola Superior de Bibliotecàries.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article