“STOP Mare Mortum” i “Sí, amb nosaltres” s’ emporten els X Premis Joan Sardà organitzats per ERC Sant Boi

Aquest s'atorga a entitats, col•lectius o persones que amb la seva acció contribueixen a defensar els valors republicans.

Davant d'una cinquantena d'assistents, els guardonats d'aquesta desena edició, Stop Mare Mortum pel compromís social, i Sí, amb nosaltres pel compromís nacional, van rebre el premi de mans dels seus antecessors, la Fundació Marianao i Òmnium respectivament. L'acte d'entrega de premis, conduït per la secretària de Política Municipal Marta Brik, va comptar amb el parlament inicial del portaveu a l'Ajuntament Miquel Salip, que va destacar la figura d'en Joan Sardà i la incidència que va tenir tant a nivell local com nacional.

Salip va parlar també de les dues entitats premiades i en va lloar la tasca: "La trajectòria personal i política d'en Joan Sardà ha de servir com a model per la construcció del nou estat, i creiem que les dues entitats guardonades compleixen amb els seus valors. Les encoratgem a seguir la seva tasca, tot desitjant que en cap dels dos casos fos necessària". El mateix portaveu va presentar, per acabar la seva intervenció, un vídeo homenatge a la tristament desapareguda Muriel Casals, que a l'edició del 2015 va recollir el guardó al compromís social en nom d'Òmnium.

Fernando Arriola va ser l'encarregat de recollir el premi al compromís nacional en nom de Sí, amb nosaltres, entitat formada per catalans nascuts en altres llocs del planeta que treballa pel dret a decidir. En el seu parlament, Arriola va voler posar de manifest la importància de la llengua per reforçar la identitat d'un país, i va destacar que Catalunya no ha perdut mai la seva llengua, tot i els esforços espanyols per minoritzar-la.

Per part de Stop Mare Mortum, plataforma que treballa en obrir vies segures per travessar les fronteres, l'encarregada de recollir el guardó al compromís social va ser Natalia Vargas, que va assegurar que de fronteres n'hi ha a tot arreu, i no totes són físiques. Encara que ara es parli molt de Síria, és només la punta de l'iceberg: "No m'agrada parlar de voluntat política. La voluntat política hi és...però és la de deixar-los fora, no els volen". El tancament de l'acte va anar a càrrec dels diputats al congrés Joan Capdevila i Ana Surra.

La diputada, d'origen uruguaià, va voler també destacar la feina de les dues entitats guardonades i va parlar de la seva pròpia experiència com a refugiada. Convençuda que la independència és l'única manera de poder viure en pau i lliurar-se d'una llei d'estrangeria espanyola injusta i restrictiva, va captivar l'audiència amb el seu discurs proper i sincer: "quan vaig arribar a Catalunya pensava que venia a Espanya, però jo i tots els immigrants ens vam adonar de seguida que arribàvem a un altre país".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article