Olesa canvia el nom d’ una plaça que feia honor al bàndol franquista

Plaça de la Dignitat és el nom escollit provisionalment i que substitueix fins ara l’anomenada Plaça del Terç de Nostra Senyora de Montserrat, al barri de Sant Bernat d’Olesa de Montserrat.

Els encarregats de fer el canvi de la placa van ser Josep Cruanyes, portaveu de la comissió de la Dignitat i els olesans Carles Roca i Josep M. Sibina. L’acte va comptar amb la presència de tots els grups polítics presents al consistori, excepte el Partit Popular. L’encarregat de començar l’acte va ser el regidor de cultura de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, que va explicar que l’acte era de commemoració a la memòria, d’homenatge a les víctimes i contra l’oblit. De fet el va definir com un acte de "coherència i reparació".

Justament la retirada simbòlica de la placa de la plaça del Terç de Nostra Senyora de Montserrat es va celebrar dimarts i no el 18 de juliol, dia de l’alçament militar de Franco, perquè l’Ajuntament va participar en l’acte institucional que es va dur a terme al Palau de la Música de Barcelona. Xavier Rota va avançar que l’acte d’ahir no serà aïllat, sinó que forma part d’un seguit que es volen organitzar periòdicament i que han de servir per recuperar la memòria col•lectiva olesana. També va remarcar que al setembre començarà a treballar la comissió de nomenclàtor.

Josep Cruanyes va explicar que actes com els celebrats a Olesa són de reafirmació democràtica i va qualificar d’encert dedicar la plaça a la Dignitat perquè recordarà que en moments molt difícils sempre hi ha hagut persones que lluiten per la dignitat col•lectiva. En aquest sentit, va fer especialment esment de l’alcalde Fèlix Figueras i Aragay, afusellat el 19 de febrer de 1939 per haver defensat la democràcia i la llibertat.

El nom de la plaça del Terç de Nostra Senyora de Montserrat feia referència al terç format per catalans fugitius de la zona republicana en plena Guerra Civil i que van combatre al costat franquista al front d’Aragó.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article