Don nous mestres artesans alimentaris pel Baix Llobregat

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va entregar ahir al Palau de Pedralbes el Diploma de Mestre Artesà Alimentari a 30 persones, entre elles dos baixllobregatins, el que significa, segons paraules de la mateixa “un reconeixement a tota un trajectòria professional.”

Jaume Farriol és forner de segona generació i porta exercint aquest ofici 47 anys. Va aprendre a la fleca que el seu pare, Ricard, havia instal•lat a Montmeló. També va fer d’aprenent a les pastisseries Balmes i Gelva. Després, l’any 1986, va muntar un negoci propi a Sant Andreu de la Barca, al carrer de Vall-palau, 15. L’any 1997, va constituir la Comunitat de Béns Jaume Farriol Serra i Cia, CB, amb la seva esposa, Ma Teresa Cruz, per a l’explotació del negoci esmentat. Sempre ha apostat per una fleca artesana.

En el seu obrador, s’elaboren les més diverses varietats de pans, brioixeria i pastisseria fent servir mètodes artesans i seguint la tradició familiar, amb llargues fermentacions i utilitzant masses mare naturals. Cal esmentar especialitats com el pa de pagès, el pa d’espelta i els pans integrals, i varietats específiques de la seva fleca com el pa rural, el flabiol i la flauta, entre d’altres productes de fleca i pastisseria.

Ha participat en diversos cursos de reciclatge a l’Escola de Flequers Andreu Carrió de Barcelona i Província i a l’Escola del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, i també en cursos organitzats per les empreses proveïdores del sector T-500, Solé Graells i el pastisser Jaume Sabat. En el seu obrador, va fer fa uns anys demostracions sobre l’elaboració del pa per a escolars de primària de la població.

Miquel Jané i Juanós Pastisseria Magda,Olesa de Montserrat. De molt jove, als 15 anys, va començar a treballar, els caps de setmana, a la pastisseria de la seva família. Al cap de 5 anys, ja va començar a treballar en prestigiosos obradors de pastisseria de Barcelona (Sanahuja, Gurrera i Bonastre), on va realitzar tot el seu mestratge més fonamental. Durant aquest temps, complementava aquesta pràctica amb diferents cursos d’especialització de pastisseria salada i dolça i tot tipus de monogràfics específics (Pasqua, Nadal...) a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.

De l’any 1990 fins a l’actualitat, és membre de la Junta Directiva del Gremi de Pastisseria de Barcelona en vessants tan diversos com les comissions econòmiques, laborals i professionals. Actualment, és responsable de la Pastisseria Magda i el seu cap d’obrador. Segueix les receptes de la tradició catalana, com la que el seu pare va portar a Olesa, la seva vila, ara fa 50 anys, de menjar el tortell de Reis.

A la seva vila, participa activament en tot tipus d’esdeveniments locals relacionats amb la seva professió i va ser un dels creadors del pastís d’Olesa de Montserrat. Està molt amatent a les innovacions en el món de la pastisseria i a la qualitat de les matèries primeres, però sempre posant l’atenció en l’elaboració dels productes de manera artesanal.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article