Afers Socials i Famílies rep en el marc del Dia Internacional del Poble Gitano una representació de l'Institut Escola del Prat

L’Institut Escola del Prat, ubicat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, és un centre educatiu amb un alt percentatge d’alumnat gitano.

Actualment, aquesta escola està implementant actuacions educatives d’èxit, com ara els grups interactius, que permeten l’acceleració de l’aprenentatge per a tot l’alumnat en totes les matèries, els valors i les emocions. Per a dur a terme aquestes actuacions compten amb persones voluntàries, referents gitanos, familiars, etc.

Aquesta participació educativa de les persones adultes a l’aula contribueix a obrir l’escola a la comunitat i a millorar la participació de les famílies al centre. Un bon exemple de la implicació de les famílies és el llibre Relats. Històries de vida de famílies gitanes a Sant Cosme, elaborat conjuntament per l’equip docent del centre, les famílies i l’alumnat i que s’editarà en breu.

El Pla integral del poble gitano de la Generalitat col•labora tant en la implementació de les actuacions educatives d’èxit que du a terme l’Institut Escola del Prat com en l’edició de la publicació Relats. Aquest any el Departament ha volgut rebre un centre que aposta per millorar l’èxit educatiu i el nivell competencial dels nens i nenes gitanos de Catalunya, que fomenta la participació de les famílies, que millora la convivència i que promou i difon la cultura gitana i els seus valors des de la igualtat.

Enguany s’inicia una nova etapa amb la renovació del Pla integral del poble gitano a Catalunya. S’ha treballat de manera molt intensa per a definir les polítiques i actuacions que es duran a terme en els propers anys en matèria de poble gitano. El IV Pla integral s’està elaborant de manera molt participativa des de diferents vies, grups de treball, plataformes on line, processos participatius al territori, etc.

Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre altres, la bandera del poble gitano, el seu himne i el dia internacional. Un altre dels aspectes que es va parlar en aquell congrés fou l’Holocaust gitano durant el període nazi; de fet, l’himne gitano, el Gelem Gelem, parla sobre aquest funest episodi de la història.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article