Una unitat pionera a L'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell funcionarà com a espai “per parts naturals”

D’altra banda, el conseller Toni Comín, també ha explicat que aquest any es redactarà el projecte executiu d’ampliació de l’hospital de Martorell, que ha de permetre millorar les urgències, el bloc quirúrgic o l’hospital de dia, entre d’altres. “L’hospital vol augmentar la seva capacitat de penetració i està cridat a viure una ampliació important”.

El conseller de Salut ha anunciat durant la seva visita a l’ Hospital Sant Joan de Déu de Martorell que en els propers mesos s’hi construirà una unitat pionera que funcionarà com una casa de parts, fora del bloc obstètric.

D’aquesta manera, l’hospital serà el primer centre sanitari públic que comptarà amb un espai d’aquestes característiques; i s’alinearà amb una de les prioritats del Pla de Salut 2016-2020 per tal de donar atenció a totes aquelles mares que vulguin viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família. “Les dones podran tenir un part com si estiguessin a casa i amb totes les necessitats assistencials garantides”, ha remarcat el conseller.

La nova unitat de Martorell serà un espai que tindrà la calidesa d’una llar. Les dones podran parir i marxar a casa sense haver de passar per l’àrea d’hospitalització. Les obres començaran d’immediat i es preveu que entri en funcionament l’últim trimestre de l’any.

S’espera que la nova unitat atengui unes 100 dones a l’any. Serà una espai gestionat per les llevadores que donaran cobertura durant les 24 hores, i tindrà una superfície de 50 m2 i dues habitacions preparades per atendre a les dones durant tot el procés de part: una de 30 m2 amb banyera, i un altra de 20 m2.

Ambdues tindran banys individuals i estaran dotades amb material específic per l’atenció al part sense intervencions. La inversió econòmica per adequar l’estructura i crear la casa de parts serà d’uns 200.000 €.

Des del passat mes de març des de la conselleria s’ha creat un grup de treball format per llevadores i altres professionals per unificar criteris sobre quina estructura, característiques i funcionament han de tenir aquestes unitats.

Els bons resultats en països on existeixen unitats d’atenció al part atesos per llevadores també apunten a una millor relació cost-efectivitat quan s’atenen les dones sanes en aquestes unitats separades físicament de les àrees on s’atenen els parts de risc o medicalitzats. Els resultats mostren una menor incidència d’intervencions obstètriques sense que suposi un augment del risc per la mare o els nounats.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article