El Parc Rural de Montserrat cada vegada més a prop

La dotzena d’ajuntaments que formen part del projecte amb el recolzament de la Diputació de Barcelona, es van reunir aquesta setmana a Olesa per formalitzar el conveni marc que ha d’oficialitzar la creació d’aquest projecte, que té com a objectiu recuperar l’activitat agrària i donar valor als recursos agrícoles, forestals, ramaders, turístics i culturals de la zona.

Formen part del projecte del Parc Rural de Montserrat els municipis d’Olesa de Montserrat, Abrera, Castellolí, Collbató, El Bruc, Hostalets de Pierola, Esparreguera, Marganell, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses i Viladecavalls.

Entre les seves apostes inclou el crear la marca Montserrat, vinculada a productes de qualitat produïts a la zona. Per fer-ho possible, però, cal que administracions, propietaris, pagesos i associacions de productors vagin tots a una i en la mateixa direcció.

El Parc Rural es planteja com una eina de gestió, que malgrat s’ha iniciat des dels ajuntaments, no serà un instrument de l’Administració, sinó del conjunt dels actors implicats. Entre les funcions que pot acomplir el Parc Rural hi ha, per exemple, l’assessorar els productors, introduir elements de qualitat, assegurar canals de distribució, fomentar el cooperativisme o crear un perfil turístic propi.

Per fer possible el Parc Rural de Montserrat els ajuntaments impulsors volen seguir dos camins. Per una banda, traslladar el projecte a totes les associacions de pagesos, cooperatives, productors, ADF... que hi puguin estar involucrades a través de la figura d’un Consell de Participació.

D’altra banda, es va demanar a la Diputació de Barcelona que assumís aquesta iniciativa per recuperar l'activitat rural, que els darrers anys s'ha anat reduint, malgrat les potencialitats del territori, en una propera fase caldrà aconseguir suports econòmics.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article