35 anys de la constitució dels ajuntaments democràtics.

Després de 40 anys de dictadura, eren elegits al 1979 per sufragi universal, les primeres alcaldesses, alcaldes, regidores i regidors de l’etapa democràtica. La societat catalana va celebrar aquelles eleccions amb il·lusió, esperança i amb la certesa que la llibertat era un valor que havíem de defensar després del llarg camí cap a la democràcia per fer una societat més justa.
La contribució dels ajuntaments per transformar les nostres ciutats i els nostres pobles, sense cap mena de dubte, ha estat extraordinària. La feina de totes aquelles persones i de les que han vingut després ha jugat un paper importantíssim en la modernització i la transformació del nostre país. A la seva dedicació, altruista i vocacional, els devem la millora de la nostra qualitat de vida actual.
Aquell any 1979 les ciutats i pobles del nostre país patien moltes mancances, dèficits socials, urbanístics, d’infraestructures i de serveis. Els nous electes escollits van haver de començar pràcticament des de zero, això sí, amb molta empenta i il·lusió. Per això, avui cal que homenatgem aquelles dones i homes que es van posar al servei dels ciutadans i dels que al llarg d’aquests anys han continuat la seva tasca, amb l’objectiu de construir projectes col·lectius des dels valors i des de la voluntat de transformació social, amb la complicitat del ric teixit associatiu existent a moltes ciutats i pobles de Catalunya.
En un moment com l’actual, en què des de l’Estat volen que el paper dels ajuntaments quedi reduït a la mínima expressió, davant els greus problemes que té la nostra societat i que s’expressen de manera demolidora en les nostres ciutats i pobles, defensem més que mai que els ajuntaments, com a governs locals i administració més propera a la ciutadania, han de tenir un paper actiu en la solució dels problemes socials existents avui en dia per tal de continuar essent el principal instrument de cohesió i convivència en el conjunt de pobles i ciutats de Catalunya.
El municipalisme, des de la constitució dels primers ajuntaments democràtics a l’any 1979 –amb una aposta per la llibertat, per una societat més justa i amb participació social- sempre ha tingut com a base principal el servei a la ciutadania i l’autonomia local.
La Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, volen avui fer un reconeixement a tots els electes locals i seguir treballant per donar suport perquè el municipalisme pugui donar respostes als nous reptes que tenim com a país.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article