L’ ejaculació precoç

L’ejaculació precoç és la disfunció sexual masculina més freqüent, afecta a un 40% dels homes i es defineix com “la producció de l’orgasme i l’ejaculació de forma persistent o recurrent en resposta a una estimulació sexual abans, durant o poc temps després de la penetració i, en qualsevol cas, abans que la persona ho desitgi voluntàriament” (DSM-IV).
Aspectes importants d’aquesta disfunció són l’absència de control voluntari sobre el reflex de l’ejaculació i el fet que la precocitat no admet un criteri quantitatiu perquè la importància no està en el temps que la persona triga en ejacular, sinó en la sensació subjectiva de que ha estat massa ràpid, disminuint el propi plaer i el de la parella. Aquesta sensació té molt a veure amb factors socioculturals, personals i,  molt especialment, amb el cicle de resposta sexual de la parella; perquè l’ejaculació precoç és un problema de parella que, generalment, genera tanta o més insatisfacció en la dona que en l’home.
 
En el desenvolupament d’aquesta disfunció existeix una confluència de diversos factors com:
-Les primeres experiències sexuals, de parella o masturbacions, en les quals els joves ejaculen el més ràpid possible per por a ser sorpresos  durant  les mateixes.
-La capacitat per controlar el reflex de l’ejaculació que requereix d’un aprenentatge  durant la vida sexual de la persona.
-La rapidesa i la intensitat de l’estimulació sexual que depèn de la freqüència sexual i de la  novetat.
-El dèficit d’habilitats sexuals, l’ansietat i la preocupació excessiva pel rendiment.
-Els conflictes de parella, la manca de comunicació...
-Elements subjacents com una pobre educació sexual, l’evitació inconscient d’una sexualitat satisfactòria per ansietats o culpes, la por o l’hostilitat    inconscient contra les dones...
 
L’objectiu del tractament de l’ejaculació precoç és que la persona tingui una resposta ejaculatòria satisfactòria per a ell i per a la seva parella, basada en expectatives reals i que permeti una relació gratificant. El primer pas per superar aquesta disfunció és aprendre a identificar les sensacions que acompanyen a l’ejaculació. A teràpia de parella s’explica a l’home com identificar aquestes sensacions corporals per adquirir confiança en ell mateix aprenent a controlar-se, alhora que s’expliquen diverses tècniques com el mètode de “parar i engegar”, la “tècnica del pessic o de fer pressió”, tècniques de relaxació, diferents postures pel coit... implicant a la parella en el tractament i fent especial incidència en la comunicació.
Cal recordar, però, que l’orgasme masculí no és el punt final de la relació sexual i que si arriba l’ejaculació abans del que la parella desitja, la relació pot continuar perquè el ventall de conductes, jocs i possibilitats que la parella pot practicar és molt ampli.
 
Recordar que les disfuncions sexuals tenen solució, si es porta a terme una teràpia adequada,  quan abans s’accepti el problema i s’actuï sobre el mateix, majors seran les possibilitats de tornar a una vida sexual normal i plena.
 
 
M. del Carme Rallo i Casanovas
Psicòloga. Terapeuta Sexual i de Parella
carme.psicoterapia@gmail.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article