Molins de Rei vol recuperar Santa Creu d'Olorda

L’Ajuntament ha aprofitat la reunió per fixar la delimitació dels termes municipals de Molins de Rei i Barcelona per mostrar la seva disconformitat amb el traçat actual, aquest fet comporta l’inici dels tràmits legals i  administratius per intentar recuperar la parròquia de Santa Creu d’Olorda.   

Els membres de la comissió de delimitació del terme municipal de Molins de Rei, encapçalats per l’alcalde, van signar l’acta de delimitació amb el terme municipal de Barcelona amb disconformitat en el punt de Sta. Creu d’Olorda, fet que inicia el procés administratiu. El passat mes de febrer l’Ajuntament de Molins de Rei ja va presentar una al·legació en la que es proposava un traçat alternatiu que abraçaria 5 hectàrees noves de terreny entre les que hi ha la parròquia de Santa Creu d’Olorda. Aquesta al·legació també va quedar recollida a l’acta que es va signar a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Amb aquesta mesura es comença un procés administratiu i, possiblement, legal durant el qual Molins de Rei haurà d’aportar els informes necessaris per justificar aquest canvi de delimitació. Després serà la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya (formada per experts i representants de diverses institucions) que en base a la informació aportada emetrà un informe vinculant que haurà de ser ratificada pel departament de Governació. Un cop tancada aquesta via, els ajuntaments implicats en el procés podran acudir a la jurisdicció administrativa si ho consideren oportú per defensar els seus interessos. Aquest procediment és molt habitual en aquest tipus de reclamacions i en la majoria dels casos acaben als tribunals administratius.
L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ha demanat a tota la societat civil de la població que “ens ajudi a sumar esforços per fer la millor defensa d’aquesta reivindicació que és lògica i natural per la gent de Molins de Rei” i ha recordat que “aquest és un tema que des de l’any 1915 cap equip de govern ni cap força política havia impulsat fins ara. Havent pogut fer-ho”. Casals ha recordat que la parròquia d’Olorda està documentada des de l’any 1032, molt abans que aparegués la parròquia de Sant Miquel, i que abraçava una àmplia extensió de territori del què avui és Molins de Rei fins arribar a la Riera Bonet. Al 1812 es va constituir el municipi de Sant Creu d’Olorda que aplegava la gent que vivia a les   masies de la zona, però al cap de 95 anys es va haver de disoldre per incapacitat a l’hora de gestionar-lo. Va ser llavors quan dos terceres parts del terme de Sant Creu d’Olorda van passar a dependre de Molins de Rei i la resta al terme de Barcelona.
El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, ha subratllat que “durant l’acte de signatura de la delimitació del terme amb l’Ajuntament de Barcelona simplement hem reivindicat el què considerem que és la nostra muntanya amb l’objectiu de normalitzar aquesta situació”. Paz s’ha mostrat plenament convençut que “hi haurà molta gent que ens ajudarà en aquest procés perquè tots tenim records i vivències personals vinculats amb Santa Creu d’Olorda” i ha destacat que “és molt important poder visualitzar que l’Ajuntament no està sol, i que simplement està canalitzant una voluntat popular àmpliament compartida”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article