Jornada de millora del corriol d'accés a Ribes Blaves d’ Olesa dins el Projecte Fonts i Camins

Societat.

Una imatge de la trobada d' ahir.
Una imatge de la trobada d' ahir.

L’Ajuntament ha organitzat aquest diumenge una actuació emmarcada en el Projecte Fonts i Camins amb l’objectiu de fer millores en l’accessibilitat del corriol que puja a Ribes Blaves des del torrent dels Canyamassos, a tocar l’Escola Puigventós.

En aquesta activitat hi han participat membres del Centre Muntanyenc i de Recerques d’Olesa, del grup Xino-xano, de l’UEC, l’ADF, del Cau i membres del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa, alhora que oberta a tota la ciutadania. Després de la sessió d’aquest diumenge se’n farà una el 25 de novembre, també oberta a la ciutadania.

El projecte Fonts i Camins va néixer fa cinc anys impulsat pel departament de Medi natural conjuntament amb entitats de caire excursionista i ambiental del municipi amb l’objectiu de revaloritzar diferents espais de l’entorn natural d’Olesa.

En aquests anys s’han fet moltes actuacions de neteja de diferents camins, corriols i fonts del terme natural del municipi en un treball conjunt entre l’Ajuntament i les entitats locals.

Una de les darreres actuacions realitzades dins aquest projecte va ser la neteja del corriol d’accés a Sant Salvador de les Espases des de La Puda, amb l’ajut de l’Associació Amics de Sant Salvador de les Espases. També es va arranjar el Camí dels Voluntaris, que va de les Planes a la Puda evitant passar per la C-55.

Ara l’objectiu és recuperar el Camí de les Pujades, que surt de darrere de l’escola Puigventós i va fins a Ribes les persones interessades en participar-hi poden enviar un correu electrònic a rutes@olesademontserrat.cat  

També s’ha fet la netejat d’una de les barraques de pedra seca que hi ha al coll de les Espases, d’on es van retirar aproximadament uns 60 quilos de deixalles de l’interior de la barraca que s’havien acumulat en els darrers mesos.

El procediment per resoldre les incidències segons la zona pot ser una comunicació a la propietat amb un requeriment per tal que solucionin la incidència, amb mitjans de l’Ajuntament, o a través del voluntariat i de les entitats vinculades amb el medi natural, com és el cas de les activitats de recuperació i manteniment de corriols i fonts del terme d’Olesa dutes a terme en el projecte Fonts i camins. Dins el projecte Fonts i Camins també es realitzen periòdicament analítiques a les fonts naturals que hi ha al terme natural d’Olesa.

De les cinc fonts natural que actualment hi ha (les fonts dels Encantats, del Frare Pau, de Vilapou, dels Rabassaires i de la Roureda), se n’han fet analítiques a totes menys la font de la Roureda, ja que aquesta actualment no funciona. Les analítiques es fan amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona.

Arran les analítiques, s’han classificat aquestes quatre fonts en tres categories, depenent de si l’aigua és apta o no per al consum. Així, s’ha determinat que la font dels Encantants, ubicada a la part nord de can Llimona, és aigua sense garantia sanitària però que es pot consumir.

Les fonts del Frare Pau i de Vilapou estarien dins la categoria d’aigua no apta pel consum, per possible contaminació de productes agraris. Finalment, la Font dels Rabassaires, ubicada al camí que puja de Les Planes al Pla del Fideuer, és aigua no apta pel consum amb risc per la salut, ja que s’hi ha detectat restes orgàniques de defecació. Per aquesta raó des de l’Ajuntament d’Olesa s’alerta a les persones que passi per aquesta font que en cap cas beguin aigua.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article