Una moció d’ ERC Viladecans força a que l’equip de govern es comprometi a revisar l’Ordenança municipal de tinença d’animals potencialment perillosos

Societat.

Els gossos potencialment perillosos un altre cop a debat.
Els gossos potencialment perillosos un altre cop a debat.

Segons destaquen els republicans, la moció ve després de l’atac a un nen de 9 anys el passat 2 de juny a la Plaça Europa, l’infant va resultar ferit de consideració i va requerir d’ingrés hospitalari durant cinc dies.

De resultes d'aquest cas, Esquerra Republicana constata, “diverses mancances en l'Ordenança de tinença d'animals com la necessitat d’identificar de forma àgil els gossos que mosseguen per primera vegada com a perillosos, així com la obligatorietat de dur-los lligats i amb morrió encara que s’estigui a l’espera de rebre el corresponent informe veterinari.”

Amb la moció, el govern local, “es compromey a actualitzar l'ordenança de cara el 2019 i, entre d'altres, es milloraran els protocols per mantenir informades a les víctimes de les agressions i les seves famílies, a diferència del que passa ara, tant pel que fa al diagnòstic dels veterinaris com a les mesures cautelars adoptades.”

ERC explica que, “hem posat damunt la taula la necessitat d’enfortir les accions preventives, de control i quarantena per garantir la protecció de la ciutadania, i recorda que la normativa actual obliga a dur lligat i amb morrió els gossos de raça perillosa. A la pràctica no sempre és així, tampoc amb el gos que va agredir el nen: poques setmanes després de l’atac es van tornar a creuar pel carrer i l’animal no duia morrió.”

Segons dades de l’Ajuntament, a Viladecans hi ha 1.451 gossos censats i 6.142 amb microxip però hi ha un nombre indeterminat d’animals que no consten ni en el cens municipal ni en el registre dels professionals veterinaris.

A preguntes d’ERC, el govern local ha explicat que en els darrers set anys hi ha hagut un mínim de sis mossegades entre gossos i 30 mossegades a persones, de les quals 10 són de gossos de raça perillosa.

En global, les agressions han tingut lloc a les zones d’esbarjo per a gossos (4), en zona agrícola (5), en habitatges (3), en establiments comercials (1) i, la gran majoria, a la via pública (23).

El consistori té censats actualment 46 gossos perillosos a la ciutat. Els republicans consideren que aquestes dades, “es queden curtes perquè hi ha casos que no arriben a denunciar-se, de la mateixa manera que hi ha propietaris que no han censat els animals ni els han implantat microxip. Justament el consistori ha avançat que deixarà de gravar la taxa per inscriure i mantenir gossos al cens en les ordenances fiscals de 2019 després de les queixes rebudes pels escassos serveis que ofereix a canvi.”

Segons les dades de les que disposa ERC, “l’Ajuntament té l’esperança d’augmentar el nombre de gossos censats i fer que l’estadística s’assembli més a la realitat. Només amb les dades de microxips a la mà, Viladecans compta amb un gos per cada 10 habitants, una xifra similar a la de Barcelona ciutat.”

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article