Sant Vicenç dels Horts homenatja a la localitat als afusellats del Camp de la Bota pel franquisme
Va ser en un acte a la Sala de Plens, presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, amb l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich.
Els familiars de les víctimes van rebre un diploma que dóna fe de la nul•litat dels judicis polítics del franquisme. A més també se’ls hi va mostrar les onze plaques de bronze que l’Ajuntament ha instal•lat al terra de la plaça de Lluís Companys, amb els noms i el cognoms dels assassinats.
La consellera va destacar la importància d’homenatjar “el servei que tantes i tantes persones vàreu fer a favor de les llibertats, per recordar-ne el mestratge i la valentia però també el seu sofriment, per comparar plegats present i passat, però sobretot per mirar endavant, cap al futur, amb la memòria endreçada”.
“Endreçar la memòria”, va afegir, “no és per a nosaltres remoure el passat sinó demostrar la fortalesa de les nostres conviccions democràtiques d’avui”.
La titular de Justícia es va referir també a l’actualitat política, tot recordant que “hem de continuar lluitant per defensar els nostres drets i les nostres llibertats: durant la dictadura va ser per aconseguir una democràcia amb separació de poders i ara perquè aquests poders no acabin separant-se de la democràcia”, en referència a les actuacions judicials per l’1 d’octubre.
I va cloure: “És evident, i negar-ho seria una irresponsabilitat, que no ens trobem en una dictadura, però crec que està per demostrar que estiguem gaudint d’una democràcia digna d’aquest nom”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, va destacar: “Amb l’acte d’avui no tornarem la vida a les persones afusellades, però sí l’honor i la dignitat, perquè en la memòria de tothom quedi la injustícia d’uns assassinats que no només significaven la mort d’onze persones, sinó l’extermini de tot allò que podia recordar a la República, a un sistema democràtic”.
I va afegir: “El franquisme no se'n va sortir, o no farem que se'n surti, i la memòria dels vostres familiars continuarà ben viva a Sant Vicenç dels Horts”.
Les plaques de la memòria Després de mesos de treball i gràcies a la tasca que ha realitzat l’Arxiu Municipal conjuntament amb les famílies, finalment ahir es va poder retre homenatge a les persones afusellades al Camp de la Bota. Un homenatge que té el seu reflex a l’espai públic amb les plaques de la memòria.
L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts s’ha inspirat en un projecte que ja hi ha en diferents ciutats europees i que recorda als deportats i assassinats als camps concentració nazis.
Les plaques de la memòria estan fetes en bronze, amb una superfície cada una de 10 x 10 cm, i porten el nom i cognom de les persones afusellades.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari