ERC Sant Boi denuncia que l’ equip de govern de PSC ICV “ha permès que bona part d'un jaciment arqueològic que datava del neolític es fes malbé”

Cultura.

Una imatge de l’ espai situat en una finca de titularitat municipal cedida per Esquerra Sant Boi.
Una imatge de l’ espai situat en una finca de titularitat municipal cedida per Esquerra Sant Boi.

Segons relaten els republicans, “a principis d’octubre, a través d’una comunicació feta per Agents Rurals de Catalunya a través de Twitter, es va tenir coneixement públic de la destrucció d’un jaciment adscrit a l’època neolítica al carrer Canons de Sant Boi.”

Els republicans asseguren que, “vam començar a indagar sobre la qüestió i es va saber que hi havia constància de l’existència d’aquest jaciment des de l’any 2016 i que, per l’època a la que pertany i per la seva composició, era d’una gran importància arqueològica i s’havia convertit en el patrimoni conegut més antic en terres santboianes.”

Cal remarcar que el jaciment estava essent estudiat per especialistes en prehistòria del Baix Llobregat i s’hi havien localitzat alguns objectes de sílex que van permetre la seva datació en el període neolític. L’existència i descoberta de jaciments d’èpoques prehistòriques que hagin sobreviscut en un entorn urbanitzat i alterat com el metropolità no és gens habitual.

Per Esquerra, “això fa encara menys comprensible que se’ls acabi destruint sense cap motiu un cop coneguda la seva existència i rellevància arqueològica. I és que la seva destrucció impedirà les excavacions programades i l’obtenció de més dades i utensilis.”

Segons el Portaveu d’ERC a Sant Boi i candidat a l’alcaldia per al 2019 Miquel Salip, “l’existència d’aquest patrimoni de gran importància hauria d’haver activat totes les alarmes al nostre ajuntament, s’hauria d’haver procedit immediatament al seu tancament i la seva senyalització, més enllà dels tràmits burocràtics que s’haguessin de fer amb la Generalitat, és deure del nostre consistori protegir el nostre patrimoni”.

En aquest sentit, i encara més tractant-se d’una parcel•la de terreny de titularitat municipal, la senyalització depenia exclusivament de l’Ajuntament. “L’alcadessa no pot defugir la seva responsabilitat en la destrossa ocasionada. Com a màxima autoritat municipal, ella era la responsable de salvaguardar aquest patrimoni i no s’hi val a dir que estava pendent de donar d’alta a l’Inventari de Jaciments Arqueològics”.

El grup republicà va preguntar sobre aquesta qüestió al Ple municipal del passat 18 d’octubre i el govern va respondre amb evasives a través del regidor de Cultura: “Quan vam preguntar al Ple, se’ns va respondre dient que s’havia fet un comunicat. Existia, sí, però penjat al web, en un apartat gens visible, sense data de publicació i sense cap difusió a les xarxes socials municipals”.

Amb aquestes paraules, Salip ha volgut destacar, "l’opacitat amb que s’ha mogut aquesta qüestió per part del govern municipal de PSC i ICV-EUiA-MES, quan cometen un error sempre fan el mateix, intentar minimitzar-lo, que no se sàpiga. La política comunicativa d’aquest govern dista molt de la transparència de la que tant presumeixen”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article