La generació marcada per un dels mestres baixllobregatins Josep Mª Jujol s’exhibeix a Sant Joan Despí fins al 9 de desembre

Cultura.

La mostra forma part de la celebració de l’Any Jujol140.
La mostra forma part de la celebració de l’Any Jujol140.

El Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí exposa ‘La generació Jujol’, on podrem conèixer l’esperit artístic de la generació d’arquitectes de la qual va formar part Josep Maria Jujol, una generació que va començar a l’entorn del modernisme personal de l’arquitecte Antoni Gaudí i que va obrir les portes del noucentisme.

L’any 1906, Josep Maria Jujol obté el títol d’arquitecte i durant els anys que va passar a l’Escola d’Arquitectura va coincidir amb nombrosos arquitectes que van marcar el panorama artístic de les dècades següents.

Tots ells formaven part del Cercle Artistic de Sant Lluc i de la Lliga Mare de Déu de Montserrat, institucions fonamentals en el procés de gestació del noucentisme.

El primer àmbit de l’exposició parteix de tres arquitectes clau en aquella època, Rafael Masó, Josep Maria Pericas i Ignasi Mas i Morell, tot i que també trobarem un pinzellada de Cèsar Martinell.

Tal com explica Bernat Puigdollers, comissari de la mostra juntament amb Aleix Catasús, “mostrem la feina d’arquitectes que també s’inspiren en la casa barroca, com va fer Jujol a Can Negre.

Arquitectes que, en algun cas, tenen alguna semblança amb Jujol, tot i que cal tenir present que Jujol va per lliure, és un cas a banda”. A més de la feina d’aquestes arquitectes, a la mostra es pot veure la tasca d’artistes i col•laboradors que van treballar amb ells, amb la presència d’obres de Darius Vilàs, Fidel Aguilar, els Germans Oslé, Joan Serra...

Per endinsar-nos en el llegat d’aquests artistes, a la mostra trobarem fotos d’edificis, dibuixos, plànols i altres objectes originals com uns canelobres dissenyats per Pericas, peces totes aquestes que han arribat a Sant Joan Despí cedides per la Fundació Rafael Masó, l’Institut d’Art i Investigació de Barcelona o col•leccions particulars.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article