Neix una campanya municipalista per prevenir l’ abús de l’ alcohol entre el jovent

Salut.

Una imatge de la presentació.
Una imatge de la presentació.

La diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, ha explicat avui les accions de suport als municipis de la demarcació per a la prevenció del consum d'alcohol entre la gent jove, en el marc de la presentació de la nova exposició "Dona la volta a l'alcohol", que la corporació portarà en itinerància a partir del gener de l'any vinent. Durant l'acte, Laura Martínez ha donat a conèixer quina és la situació actual del consum d'alcohol i el seu impacte en les i els joves.

Segons ha afirmat la diputada de Salut Pública i Consum, «Incidir en la prevenció de consum d'alcohol en la joventut és una tasca que genera grans reptes, ja que per una banda l'adolescència és una etapa caracteritzada per la inquietud per descobrir un nou món ple de noves experiències i sensacions que volen viure intensament, tot i que algunes d'aquestes comportin un risc per a la seva salut. I, per altra banda, l'alcohol és una substància molt present en la nostra societat: és la més consumida i gaudeix d'un alt grau de permissivitat social».

Martínez també ha comentat que, “el consum d'alcohol genera greus problemes socials (problemes familiars i econòmics, absentisme laboral...) i de salut (dependència, malalties digestives, malalties cardiovasculars, etc.) i és una de les principals causes de malaltia i mortalitat evitable.”

«La principal dificultat amb què ens trobem a l'hora d'actuar és la baixa percepció de les conseqüències d'aquesta substància, ja que des de la infància observem que les persones adultes consumeixen alcohol amb total normalitat: hi és present en la gran majoria de celebracions i, fins i tot, molts adults en realitzen un consum diari», ha remarcat la diputada.

“Aquests exemples ben quotidians ajuden a què la gent jove no n'associï el consum amb la idea de risc, malgrat que el seu consum està prohibit als menors de 18 anys.”

Dades recents de l'Enquesta estatal sobre l'ús de drogues en ensenyaments secundaris (ESTUDES 2016) a Catalunya, indiquen que l'alcohol és la substància més consumida entre els estudiants de 14 a 18 anys.

L'edat mitjana d'inici en el consum està en 13,9 anys, el 71,6% dels joves enquestats l'ha provat alguna vegada a la vida i el 61,9% l'últim mes.

Segons les dades obtingudes en les Enquestes d'hàbits de salut a alumnes de 4t d'ESO de la demarcació de Barcelona que realitza el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, el 75,6 % dels joves enquestats han tastat l'alcohol alguna vegada i el 64,2 % en fa un consum habitual. El consum se sol fer en festes familiars (51,3 %), en discoteques i bars (75,5 %) o durant els caps de setmana (46,2 %).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article