Neix una ruta turística al Baix Llobregat que descobrirà als visitants com vivien en el passat els habitants de Begues

Cultura.

Els visitants rebran un díptic explicatiu de les dotze parades de les que es composa l’itinerari.
Els visitants rebran un díptic explicatiu de les dotze parades de les que es composa l’itinerari.

El Garraf és un massís càrstic i moltes activitats humanes que s’hi han desenvolupat tot al llarg dels segles són conseqüència d’aquesta geologia singular.

Alhora, des del vessant geològic, visitarem tots els elements que configuren un carst. El CIPAG (Col•lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i Arqueologia del Garraf-Ordal) ha creat “El Ferret, l’itinerari del carst” per mostrar als visitants els vestigis avui encara evidents de l’activitat humana del passat.

El nom de l’itinerari, dissenyat pel geòleg Josep M. Cervelló, fa referència a Francesc Ferret, un pouaire de Begues nascut el 1853 que va acompanyar i donar suport tècnic als primers espeleòlegs i exploradors que van endinsar-se en els avencs del massís de Garraf.

Les persones que s’interessin per aquesta activitat podran seguir la ruta guiada a partir del pròxim dia 11 de novembre cada segon diumenge de mes.

La trobada serà sempre a les 10 h a l’aparcament de la masia Can Sadurní, de Begues, molt a prop d’on hi ha el jaciment arqueològic de la Cova de Can Sadurní, que el CIPAG explora des de fa anys.

La ruta per la muntanya salva un desnivell de poc més de 100 metres i conté, en un espai relativament reduït, tots els elements paisatgístics i geològics característics del domini càrstic.

També s’hi troben vestigis de l’activitat humana de la “la gent del carst”, com la mateixa cova de Can Sadurní, una antiga mina de “sal de llop”, l’avenc de Can Sadurní (que Ferret, acompanyant Mn. Norbert Font i Sagué, va explorar per primera vegada convertint-se en els pioners de l’espeleologia catalana l’any 1897), construccions de pedra seca, les restes d’un dolmen, l’antic camí empedrat de Begues a Vallirana, un antic forn de calç i les diferents formacions geològiques pròpies del carst (dolines, rasclers, poliés, avencs, coves…)

Les persones interessades a participar en l’itinerari guiat han de fer la reserva a través de l’adreça de correu electrònic covadecansadurni@gmail.com la participació és gratuïta per a les persones menors de 8 anys i les altres han de pagar 10 euros.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article