El projecte 12+1 de Sant Vicenç dels Horts vol fomentar la cultura urbana

Cultura.

Els grafits artístics seran ben aviat una imatge familiar als carrers de la localitat gràcies al projecte de cultura urbana que posa en marxa l’Ajuntament.
Els grafits artístics seran ben aviat una imatge familiar als carrers de la localitat gràcies al projecte de cultura urbana que posa en marxa l’Ajuntament.

La iniciativa va sorgir al pla comunitari Implica’t per Sant Josep, quan el veïnat va proposar fer accions de muralisme al barri.

Arran d’això, el projecte ha crescut i ha arribat a altres zones del municipi i ara es posa en marxa amb la intervenció de la Fundació Contorno Urbano.

Ja s’han iniciat tallers de grafits a l’Institut Gabriela Mistral i a l’Espai Jove La Capella i el 16 de novembre s’organitza una gran festa al pont de Rafael Casanova, amb la pintada de dos grans murals a càrrec dels artistes Pelucas i Ibie.

A Sant Josep ja ha començat el projecte Posem bonic el barri dins el marc del pla comunitari Implica’t per Sant Josep. Concretament, el projecte s’engega amb tres intervencions: una relacionada amb l’àmbit educatiu, una altra relacionada amb un procés de participació i una tercera, amb un potent component comunitari.

La primera s’ha iniciat a l’Institut Gabriela Mistral, lligada amb un dels projectes del centre sobre el treball amb valors: la comunitat educativa ha fet un procés participatiu i pedagògic i s’ha decidit pintar un mur de 100 metres.

Ja s’ha dut a terme un primer taller preparatori i es calcula que més de 400 alumnes participaran en aquesta primera acció, pel que fa a la segona actuació, l’equipament del Rocio ja ha iniciat el seu procés participatiu per definir el pla d’usos de l’equipament.

El grup motor format per entitats i veïnat a títol individual ja hi ha començat a treballar, en breu es portarà a terme una de les accions relacionada amb l’ús de l’art com a forma d’expressió i generació d’idees.

Un mur de l’equipament serà l’escenari per plasmar-hi artísticament el futur de l’equipament, per últim, l’Espai Jove La Capella i la residència de Can Pujador participaran en una acció col•laborativa per pintar el mur situat justament al carrer d’Albacete.

Es tracta d’un treball conjunt que facilitarà la trobada entre joves de La Capella i persones residents de Can Pujador, amb l’objectiu de fer comunitat, treballar sobre determinats prejudicis i sensibilitzar sobre temes d’interès per a tos dos col•lectius.

Per la seva banda, Contorno Urbano es fa càrrec del comissariat i l’organització de l’exposició d’art urbà que durant tot un any es farà a les parets del carrer de Rafael Casanova, sota la via del tren.

El tret de sortida serà aquesta setmana sera avui dia 15 i  el16 de novembre, els primers artistes que pintaran els grafits al carrer de Rafael Casanova són Ibie i Pelucas.

Per acostar encara més l’art urbà a la ciutadania, el 16 de novembre es farà una festa amb dos tallers de grafit, acompanyats de música amb DJ.

El projecte 12+1 transforma el concepte tradicional de galeria d’art i el porta a una escala, un llenguatge i un escenari diferents, els dos artistes pintaran dos murals de gran format a banda i banda del carrer, amb una proximitat absoluta a la gent.

Aquests murals es mantindran durant dos mesos i, passat aquest període de temps, dos artistes més pintaran a sobre dos nous murals. Quan acabi l’any, els artistes participants exposaran a Sant Vicenç dels Horts la seva obra d’estudi (quadres, il•lustracions, escultures...).

Els artistes participants se seleccionaran entre noms de qualitat i prestigi, principalment de l’àrea de Barcelona i el Baix Llobregat. D’aquesta manera, Sant Vicenç dels Horts se suma a Barcelona, l’Hospitalet i Sant Feliu de Llobregat, ciutats on ja funciona el projecte 12+1.

A banda d’aquestes iniciatives, el projecte de cultura urbana s’agermana amb la campanya Ciutat en Vers i es pintaran poemes en diferents escales de Sant Vicenç dels Horts.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article