Begues, El Papiol,Sant Just i Torrelles entre els 6 municipis metropolitans que superen la mitjana de la recollida selectiva de residus

Societat.

Cornellà i Cervelló, curiosament gestionats pel PSC, es situen a la cua envers la recollida selectiva.
Cornellà i Cervelló, curiosament gestionats pel PSC, es situen a la cua envers la recollida selectiva.

L’AMB ha presentat la previsió de les dades de recollida selectiva als municipis de la metròpoli per l’any 2018.

A escala global, cal destacar que es preveu passar de l’estancament entorn el 33% registrat des d’inicis de la dècada, a superar el nivell del 35%, en una tendència de creixement que es preveu que segueixi de cara al 2019 amb la continuació del desplegament de sistemes de recollida individualitzada en més municipis.

Dins de l’augment generalitzat de la recollida selectiva en totes les fraccions, són les de paper/cartró (que es troba en un 40%) i matèria orgànica (situada en un 33%) les que han experimentat una crescuda més gran.

Pel que fa als envasos lleugers i el vidre, l’augment ha estat més moderat, i actualment se situen en un 30% i un 58%, respectivament. L’augment de recollida de matèria orgànica és un fet especialment positiu, ja que quan aquesta és dipositada de manera errònia al contenidor gris de resta no serveix per ser transformada en compost i metà per a obtenir-ne energia.

A banda, la matèria orgànica mal classificada en origen, suposa un problema ambiental, a banda d’encarir de manera important el seu tractament.

L’augment de la recollida selectiva es veu impulsat per una sèrie de municipis que creixen més que la mitjana. Aquests municipis s’han sumat a l’estratègia de l’AMB, i han adoptat sistemes que individualitzen la recollida com la recollida porta a porta i els circuits de recollida comercial.

Així, els municipis de Torrelles de Llobregat, Molins de Rei, Castellbisbal, Castelldefels, Sant Just Desvern i Montgat han experimentat augments atribuïbles a aquests canvis de model. També cal destacar el cas d’èxit del barri de Sarrià, que després d’apostar pel sistema porta a porta, ha augmentat del 19% al 55% el seu índex de recollida selectiva .

Principals increments en la recollida selectiva dels municipis el 2018 Aquests municipis, amb unes xifres de recollida superiors a la mitjana metropolitana, també han de fer front a uns imports de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) més reduïts.

Als municipis que tenen millors nivells de recollida selectiva (com Torrelles de Llobregat), cada llar pot arribar a pagar entre 20 i 30 euros anuals, mentre que als que tenen pitjors nivells (com ara Cervelló) se superen els 60 euros per llar.

Així doncs, una millor recollida selectiva no implica només una menor pressió sobre el medi ambient, sinó un estalvi important per a la ciutadania i els ajuntaments.

Segons el sistema d'incentius creat per l’AMB, l'estalvi que aquesta obtingui en el tractament de residus gràcies a uns bons resultats serà transferit als propis municipis, perquè puguin continuar aplicant millores.

L’AMB calcula que el compliment dels objectius europeus ara permetria reduir en 15 milions d'euros el cost actual de 140 milions anuals. En cas contrari, el cost del tractament podria arribar a augmentar en 45 milions d’euros d’ara a 2025.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article