L’ aprovació dels pressupostos d’ Esparreguera escenifica la divisió interna del PDeCAT

Política.

Mala maror al si del PDeCAT d’Esparreguera amb Udina, anterior alcalde, votant diferent a les ordres del partit.
Mala maror al si del PDeCAT d’Esparreguera amb Udina, anterior alcalde, votant diferent a les ordres del partit.

El pressupost 2019 de l’Ajuntament d’Esparreguera ascendeix a 22.592.586,4 euros i entrarà en vigor el proper 1 de gener, sense necessitat de prorrogar els comptes de 2018.

Els nous pressupostos van ser aprovats pel Ple de l’Ajuntament gràcies a les abstencions de Ciutadans i el Regidor del PDeCAT Joan-Paül Udina, i al vot a favor del PP a la proposta presentada pel govern municipal, format per PSC i ICV. CUP, Esquerra Republicana i el regidor del PDeCAT Jordi Mestres van votar-hi en contra.

El nou pressupost és 346.000 euros superior al de 2018 i contempla un augment en la previsió d’ingressos de l’1’56%. Aquest increment s’explica per l’augment de la recaptació en concepte de participació en els tributs de l’estat, ja que els nous comptes no preveuen un augment dels tipus municipals del impostos i taxes, que es mantenen congelats.

La partida més important pel que fa als ingressos és la de l’IBI, que es manté en 6’5 milions d’euros. L’IAE manté les previsions de 2018 i estima una recaptació de 610.000 euros.

Els impostos indirectes recaptats es preveu que arribin als 105.000 euros i les taxes, preus públics i altres (multes) s’espera que siguin de 5,8 milions euros, pràcticament la mateixa xifra de 2018.

El pressupost de 2019 és el quart que el govern municipal del PSC i ICV aprova durant el mandat, tot i estar en minoria. Al 2016 va obtenir els suports d’ERC i una part de la CUP, al 2017 del PDeCAT, i al 2018 de Ciutadans i el PP.

En aquest cas, les abstencions de Ciutadans i el regidor del PDeCAT Joan-Paül Udina i el vot a favor del PP han facilitat que l’Ajuntament d’Esparreguera no afronti l’any electoral amb pressupostos prorrogats.

En aquest sentit, l’alcalde Eduard Rivas ha assegurat que “l’equip de govern havia de presentar uns comptes per responsabilitat tot i tractar-se de l’últim any de mandat, per tal d’assegurar el funcionament normal de l’administració i la prestació de tots els serveis municipals”.

En el pressupost de 2019 es manté la tendència dels tres exercicis anteriors i continua produint-se una reducció en la càrrega financera de l’Ajuntament (despesa i amortització financera) degut a la reducció del deute municipal.

La despesa financera prevista és de 135.000 euros i l’amortització de deute pujarà a mig milió d’euros, de manera que és previst reduir l’endeutament fins als 788.000 euros durant el proper exercici i situar la taxa d’endeutament en el 5%.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article