Olesa consolida la seva Jornada de Salut Pública celebrant la 3ª edició

Salut.

“Fer front comú i treballar en xarxa per millorar la salut,” d’aquesta manera s’han conjurat els agents que treballen amb aspectes de salut durant la Jornada.
“Fer front comú i treballar en xarxa per millorar la salut,” d’aquesta manera s’han conjurat els agents que treballen amb aspectes de salut durant la Jornada.

Tot plegat, en el marc d’elaboració del Pla de Salut Local 2019-2023, que ja es troba en fase redacció i que serà un document orientat a planificar les accions per a la millora de la salut.

Ho farà partint de la detecció de les necessitats de salut de la població, de les persones i les comunitats, estructurades segons el model de determinants i posant la mirada en el que genera salut, en la mirada d’equitat en gènere, classe social, etapa de cicle vital, diversitat funcional i origen migratori per tal de disminuir les desigualtats socials.

La sessió l’ha obert l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, que ha destacat la importància que té celebrar jornades com aquestes per posar en comú quines línies estratègiques i accions cal que segueixi el municipi per millorar en matèria de salut.

Puimedon també ha assegurat que “fa anys que l’Ajuntament treballa en la millora de la salut”, que ha definit com “un objectiu col•lectiu que passa per totes les individualitats”.

En aquest sentit, segons l’alcaldessa, “per fer un bon país cal mantenir en bon estat, especialment, tres pilars: educació, serveis socials i salut”.

Per la seva banda, Laura Martínez, diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, ha destacat la feina que ha fet l’Ajuntament d’Olesa amb Montserrat Vergara al capdavant de la regidoria de Salut Pública, així com també la tasca de suport als municipis que fa la Diputació posant a l’abast dels Ajuntament diverses eines i informes per ajudar a bastir també els plans locals de salut pública. Joan Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va parlar per primera vegada d’inequitats, de participació comunitària i del paper de l’atenció primària amb un enfocament comunitari.

Per la seva banda, Carles Martí, director del CAP d’Olesa, ha aplaudit la feina feta fins ara pels actors implicats en el marc de la confecció del Pla Local de Salut 2019-2023 i ha posat l’accent en el malbaratament de recursos que, ha dit, es fa sovint als centres sanitaris.

En aquest sentit, Martí ha parlat, per exemple, de casos “d’hospitalitzacions evitables” que, si s’eliminessin juntament amb altres accions, permetria a cada centre hospitalari “estalviar-se dos milions d’euros cada any”.

Blanca Muntané, de l’Àmbit Metropolità Sud del CatSalut, ha parlat dels esforços que s’estan fent actualment per reorientar l’atenció sanitària primària cap a la salut comunitària.

Durant la jornada, les tècniques de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, Tanit Morón i Vicky Gázquez, han fet públics els resultats preliminars de les accions participatives realitzades aquestes darreres setmanes per al Pla de Salut 2019-2023.

Un cop analitzades les respostes i intervencions de prop de 300 persones, s’ha pogut constatar que la ciutadania detecta una manca notable de zones verdes al nucli urbà, fet que, si es revertís, consideren que tindria un impacte en la seva salut.

Alhora, la ciutadania ha reclamat més oferta esportiva al municipi, una millor neteja de la via pública i la necessitat d’eliminar la contaminació ambiental i acústica.

De la mateixa manera, algunes e les respostes recollides més habituals també han estat la creació de carrils bici, millorar els accessos a camins rurals així com la senyalització de rutes, i que el CAP d’Olesa tingui urgències les 24 hores del dia, entre d’altres. La majoria de participants han estat dones i, en global, persones de nacionalitat espanyola.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article