Gavà li trasllada a la Delegada del Gobierno les seves inquietuds sobre l’ Aeroport, Rodalies i la platja

Societat.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i la delegada, Teresa Cunillera, han mantingut una reunió a la seu de la Delegació del Govern.
L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i la delegada, Teresa Cunillera, han mantingut una reunió a la seu de la Delegació del Govern.

A la trobada, Raquel Sánchez ha plantejat diverses qüestions de gran importància per a la ciutat. “Ha estat una reunió intensa i interessant, en la qual hem tractat temes que durant molt temps hem traslladat als diferents ministeris i que cal que es reprenguin”, ha afirmat l’alcaldessa.

A la reunió s’han posat sobre la taula diferents intervencions que cal abordar al litoral gavanenc, com ara l’ampliació del passeig Marítim en un tram d’uns 1.500 metres al sector de Llevant Mar i que ha de connectar el passeig existents fins al límit amb Viladecans.

L’alcaldessa ha manifestat que “ara que una iniciativa privada desenvolupa aquest sector i que es farà càrrec d’urbanitzar una part d’aquest tram, és important la inversió pública per poder completar tota la nostra franja litoral de Gavà amb un passeig Marítim. La delegada s’ha compromès a recuperar aquesta ampliació, de la qual ja es va presentar un projecte al Ministeri de Medi Ambient anterior”.

També s’ha parlat del fenomen de la regressió de les platges. “Fa uns anys que reivindiquem una solució integral i que contempli tot el territori per fer front a la pèrdua de sorra. La delegada ja era coneixedora del tema i ens ha assegurat que s’abordarà aquesta qüestió, que recentment ha traslladat a la ministra de Transició Ecològica. Des del Govern central s’està analitzant i plantejant quina és la solució que es pot donar a una situació que ens preocupa i que no és particular de Gavà sinó que s’estén a més indrets del litoral”, ha explicat l’alcaldessa.

Per minimitzar els impactes causats pels temporals, el passat mes de maig, el Govern espanyol va executar una aportació de 8.000 metres cúbics de sorra a la platja de Llevant, entre els carrers de Palamós i de Pals.

Aquesta intervenció s’afegia a la realitzada l’estiu de 2017 al tram de platja comprés entre els carrers de Pals i de Llançà, quan s’hi van aportar 45.000 metres cúbics de sorra.

L’alcaldessa ha reiterat que aquest tipus d’actuacions no solucionen a llarg termini el problema de la regressió i, a més, no són sostenibles ni econòmicament ni mediambientalment. Un altre dels temes que s’han tractat avui ha estat la relació amb l’Aeroport de Barcelona-El Prat, una qüestió de la qual Teresa Cunillera també tenia coneixement.

Segons Raquel Sánchez, “si bé anem treballant amb l’Aeroport i participem de les reunions, davant de l’anunci de l’anterior ministre d’un nou pla director i d’un pla immobiliari hem traslladat la necessitat de què es tingui en compte la veu del territori perquè tots els avanços que es facin per millorar aquesta infraestructura d’interès general garanteixin la pacífica convivència amb els veïns i veïnes de la nostra ciutat”.

Cunillera ha informat l’alcaldessa que els actuals responsables del Ministeri i d’AENA estan analitzant aquests projectes i s’ha compromès a traslladar al territori qualsevol novetat que es produeixi. Raquel Sánchez també ha exposat la necessitat que es torni a posar sobre la taula el projecte d’ampliació de la R3 de Rodalies.

“Cal recuperar aquest projecte. Som una de les zones amb més potencial econòmic de tota Catalunya i amb una gran densitat urbana i demogràfica. En el cas de Gavà, tenim projectes de desenvolupament urbanístic tant de sectors residencials com econòmics que cal acompanyar de les infraestructures necessàries que garanteixin una mobilitat sostenible”, ha manifestat Sánchez.

L’ampliació de la línia R3, anomenada Metro del Delta, és una llarga reivindicació dels municipis del Delta del Llobregat. La infraestructura s’esmenta al nou Pla de Rodalies 2017-2025 i ha de donar servei a un territori amb més de 250.000 habitants.

El projecte, que inicialment estava concebut com una línia de metro, es va redefinir l’any 2006 com a nova línia de Rodalies entre Cornellà i Castelldefels i, per tant, competència del Govern central.

Consistia en la construcció d’un tram de doble via d’uns 22,4 km amb 11 estacions, quatre de les quals de nova construcció. Després de ser sotmès a consultes ambientals, l’any 2010 s’aprovava provisionalment i se sotmetia a informació pública.

Si bé l’anterior titular del Ministeri de Foment es va comprometre a crear una comissió conjunta amb l’administració autonòmica i els ajuntaments per donar un impuls al projecte, no va haver-hi cap avanç per a la seva execució.

Comentaris

Mercedes González Gavà
1.

Certament és un tema que no ve de nou per als ciutadans i ciutadanes de Gavà i és bo veure interés per a la cerca de millora. El que fa rabia es que aquest interés surgi desde l’ajuntament a mesos de les eleccions municipals...

Comenta aquest article