“Mites sobre la sexualitat en la parella”

Salut sexual.

“Mites sobre la sexualitat en la parella”
“Mites sobre la sexualitat en la parella”

Existeixen en la nostra societat i en la nostra cultura un munt de mites sexuals infundats o creences errònies que poden estar molt arrelats en la persona originant en dificultats i/o disfuncions sexuals. Aquest mites també son els causants, en moltes ocasions, del seu manteniment, empitjorant el problema o dificultat.

Els mites referits a la sexualitat en la parella més comuns són els següents (en negreta el mite i a continuació la reflexió que desmenteix aquest mite):

• En la relació sexual cada persona coneix instintivament el que la seva parella pensa o vol. Un no sabrà el que la seva parella pensa o vol si aquesta no ho expressa i fa demandes clares. Cal que la parella parli del que a cada un li agrada o li desagrada, del què volen, de com ho volen... la comunicació és la clau d’una bona relació sexual.

• La relació sexual ha de ser sempre natural i espontània, planejar tenir relacions implica que no es gaudeixi igual. El sexe espontani està molt bé, però també és bo parlar amb la parella, planificar trobades, preparar escenaris... i fins i tot mirar junts alguna pel•lícula, o llegir algun llibre, o fantasiejar... tot això ajudarà a incrementar el desig en la parella i per tant el gaudi sexual.

• Una relació sexual completa exigeix arribar sempre al coit o penetració. Tant homes com dones poden gaudir del sexe sense necessitat d’arribar al coit. El cos té multitud de zones erògenes que si es saben estimular poden produir tant o més plaer que la penetració.

• L’orgasme és obligatori en la relació sexual. Aquesta pressió de voler arribar sempre a l’orgasme pot cohibir a la parella fent que el contacte sexual no sigui del tot relaxat i per aquest motiu no s’arribi a l’orgasme. Es pot, i s’ha d’aprendre a gaudir encara que no s’arribi a l’orgasme. Aquest no ha de ser l’objectiu de la relació sexual.

• L’orgasme ha de ser simultani per aconseguir el ple gaudi sexual. El procés d’excitació dels membres de la parella segurament no es produirà al mateix temps, per la qual cosa és molt normal que l’orgasme s’aconsegueixi en diferents moments. Es tracta de que cadascú acompanyi a l’altre fins que l’aconsegueixi i poder gaudir també del plaer de l’altra persona. Moltes parelles que s’esforcen per aconseguir l’orgasme simultani estan creant una pressió innecessària, fet que contribueix a que la parella no gaudeixi de la seva relació sexual.

• Existeixen certes regles absolutes i universals sobre el que és “normal” i el que és “anormal” en el sexe. Les regles o límits les ha de posar la pròpia parella, simplement se n’ha de parlar i estar d’acord, sempre dins d’un respecte envers l’altre.

• Sols es masturben les persones immadures, solitàries o les que no estan satisfetes amb les seves relacions sexuals. El que succeeix és justament l’oposat, la masturbació és una pràctica sexual més que pot resultar molt gratificant i que contribueix a la millorar la sexualitat en la parella perquè els membres de la parella es coneixen més a si mateixos i coneixen què i com els hi agrada.

• Les fantasies sexuals són un desig potencial de la persona. Les fantasies sexuals són un mitja per crear desig i excitació, enriqueixen les relacions sexuals i la majoria de cops no coincideixen amb un desig de la persona de què es facin realitat. Per exemple, moltes dones fantasiegen amb el fet de ser violades, i això no vol dir que vulguin que això succeeixi.

• Si hi ha bon sexe, una relació sempre funciona bé. Quan en una parella el sexe funciona correctament, la parella es manté molt millor, però no és només aquesta condició la que cal perquè funcioni la parella, hi ha molts altres factors que son importants.

Tots aquests enunciats no són un llistat tancat, segur que si comenceu a observar al vostre voltant, trobareu molts altres mites, errors, creences i mentides sobre la sexualitat humana. Us convido a que hi reflexioneu.

Davant qualsevol dubte o bloqueig que es produeixi per una creença errònia o per un mite infundat que la persona no pot superar per si mateixa es recomanable acudir a un especialista que podrà ajudar a superar-lo.

Maria del Carme Rallo i Casanovas Psicòloga.

Terapeuta Sexual i de Parella

carme_rallo@yahoo.es

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article