Durant el novembre i desembre de 2018 s’han dut a terme campanyes d’excavació arqueològica a dos jaciments d’ Abrera

Cultura.

Es tracta de la vil•la romana de Sant Hilari i les Trinxeres de la Guerra Civil del bosc de Sant Miquel.
Es tracta de la vil•la romana de Sant Hilari i les Trinxeres de la Guerra Civil del bosc de Sant Miquel.

Ambdós llocs tenen una gran rellevància en la història de la vila, ja que ajuden a comprendre el passat d’aquest municipi amb tant de potencial.

La vil•la romana de Sant Hilari és, sens dubte, un dels jaciments més interessants del país per tal d’estudiar la vida a l’imperi romà i la seva connexió històrica amb l’edat mitjana i els orígens del poblament del terme d’Abrera.

El lloc, ja poblat des d’època romana, va tenir continuïtat en època medieval –moment en que es va erigir la capella de Sant Hilari- i, posteriorment va integrar-se a la xarxa de masies i masos d’Abrera amb la construcció del Mas de Sant Hilari, que li ha donat continuïtat fins a l’actualitat.

Els encarregats de les excavacions a les estructures arqueològiques que han sorgit al voltant de l’ermita han sigut l’empresa Tríade Serveis Culturals, sota la direcció de l’arqueòloga Inma Mesas i l’equip de Xavier Esteve, assessorats científicament pels catedràtics arqueòlegs de la Universitat de Barcelona Gisela Ripoll i Francesc Tuset.

Ben aviat es faran públics els resultats dels seus treballs, per tal que la ciutadania pugui conèixer millor aquest bell paratge d’Abrera i el seu important llegat històric i natural.

D’altra banda, el jaciment de les Trinxeres de la Guerra Civil del bosc de Sant Miquel és un lloc clau per entendre la retirada de les tropes republicanes durant els darrers episodis de la Guerra Civil Espanyola, l’any 1939.

L’arqueòleg Òscar Augé, de l’empresa Patrimoni Actiu, conjuntament amb l’arqueòleg Adam Picón, han estat els responsables de dur a terme els treballs d’excavació al que és el jaciment més recent, on es poden apreciar diverses línies de trinxeres excavades directament al sòl, refugis i pous per a ubicar-hi maquinària bèl•lica.

La seva adequació per a ser visitable serà una de les accions del 2019, moment en què farà 80 anys que aquestes trinxeres van ser construïdes per les tropes republicanes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article