ERC Viladecans assegura que “la ciutat no compta amb un Pla d’Accessibilitat Municipal actualitzat tal com marca la Llei 13/2014”

Política.

Els barris d’Alba-Rosa i l’Eixample concentren bona part dels punts més problemàtics amb voreres molt estretes i pals de telefonia al mig del pas.
Els barris d’Alba-Rosa i l’Eixample concentren bona part dels punts més problemàtics amb voreres molt estretes i pals de telefonia al mig del pas.

Segons expliquen des del grup municipal d’ ERC-AM, aquests van presentar al Ple de gener una moció per promoure l’accessibilitat a la via pública que incloïa una proposta de bonificació fiscal del 95 % en la llicència d’obres per comerços i espais privats que invertissin en la supressió de barreres arquitectòniques.

La proposta també plantejava tècniques de geolocalització amb col•laboració ciutadana i de col•lectius afectats per identificar els punts problemàtics a la ciutat.

Els republicans instaven el govern local (PSC+ICV/EUiA) “a comprometre un calendari d’execució de millores assumible i progressiu per eliminar les nombroses barreres arquitectòniques que encara hi ha als carrers de Viladecans, especialment en barris com l’Alba-Rosa o l’Eixample. Davant la manca de complicitat dels socis de govern amb el text i la nul•la voluntat de transaccionar la moció, ERC va recordar que la ciutat no compta amb un Pla d’Accessibilitat Municipal (PAM) actualitzat tal com marca la Llei 13/2014 d’accessibilitat.”

La regidora republicana Myriam Moysset va posar com a exemple del desinterès de l’Ajuntament el fet que la Diputació de Barcelona oferís el 2016 la possibilitat de redactar un nou PAM, amb finançament a parts iguals.

No obstant, “el consistori es va negar a invertir i es va eliminar la part més costosa, la d'un treball de camp actualitzat. Per suplir aquesta mancança es va acordar que l'Ajuntament facilitaria les dades que ja tenia registrades però que van resultar incompletes, ja que donaven per adaptats molts carrers de l’Eixample on és impossible passar amb un cotxet o una cadira de rodes, per l’estretor de les voreres i perquè hi ha pals de telefonia plantats al mig del pas”.

“És una queixa que també han formulat des de la Federació d’Associacions de Veïns de Viladecans i que compartim plenament”, ha afegit Moysset.

Altres compromisos de la mateixa moció d’ERC eren “assumir com a pròpies les pautes de gestió per als ens locals que consten en la Guia per determinar els ajustos raonables exigibles amb les condicions bàsiques d’accessibilitat i no discriminació als establiments d’ús públic, editada per la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya el 2018, o sol•licitar ajuts per a l’accessibilitat als ens locals en el marc del contracte programa que signa anualment el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb l’Ajuntament de Viladecans.”

Segons l’anuari estadístic municipal, “al 2015 a Viladecans hi havia gairebé 5.000 persones (4.924) amb algun tipus de discapacitat reconeguda. Malgrat els esforços en els darrers anys per anivellar voreres i garantir guals adequats a la via pública, encara hi ha molts carrers de Viladecans amb un problema crònic d’accessibilitat, fet que dificulta la mobilitat de les persones amb discapacitat física i visual. Tenint en compte les reivindicacions del col•lectiu d’afectats i de la Federació d’Associacions de Veïns de Viladecans, ERC entén que cal donar un pas més per comprometre actuacions i mesures en ferm.”

I finalitzen, “els principals beneficiaris d’aquesta iniciativa són les persones amb diversitat funcional amb l’objectiu d’augmentar la seva autonomia personal: en concret, les que pateixen discapacitat física motriu i es desplacen amb cadira de rodes, escúter, bastó, crosses o caminador; el col•lectiu de gent gran davant el progressiu envelliment de la població; les persones amb deficiències visuals; les persones amb sordesa; les persones amb deficiències psíquiques, intel•lectuals o cognitives; i les persones cuidadores.•

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article