Es continua mostrant la polivalència artística de Jujol aquesta vegada amb una mostra a Sant Joan Despí dels seus dibuixos
Fins al 28 d'abril, el Centre Jujol-Can Negre acull l'exposició “Jujol, grans dibuixos,” una mostra elaborada per l'Arxiu Jujol que presenta dibuixos de gran format obra de l'arquitecte i artista multidisciplinari Josep Maria Jujol, la mostra està formada per dibuixos de gran format -de més de dos metres quadrats- que mai han sortit de l'Arxiu Jujol.
El director d'aquesta institució, Josep Maria Jujol fill, explica que l'exposició consta de deu dibuixos originals d'esgrafiats i vidrieres que abasten des de 1906 a 1949.
"Entre ells veurem, per exemple, el dibuix de la Mare de Déu que hi havia a la vidriera de la tribuna de Can Negre i que malauradament ja no es conserva perquè quan la casa va quedar abandonada el van trencar", apunta el director de l'Arxiu Jujol.
A més dels dibuixos que es conserven a l'Arxiu Jujol, la família Andreu, de la casa Can Po Cardona, ha cedit per a la mostra un dibuix original de l'esgrafiat de les màscares representatives del teatre que hi ha a la façana d'aquest edifici, al carrer de la Creu d'en Muntaner de Sant Joan Despí.
A la mostra, que estarà complementada amb fotografies, també podrem veure el darrer dibuix que va fer Jujol, datat de 1949, any de la seva mort, d'unes vidrieres de la parròquia de Vilanova i la Geltrú; o un altre de 1906 (el més antic de la mostra) d'un esgrafiat d'un domicili particular que encara és a Barcelona. Josep Maria Jujol (1879-1949), autor de joies arquitectòniques com Can Negre i la Torre de la Creu, a Sant Joan Despí, tenia una destresa innata per al dibuix i una gran afició a plasmar el que veia o el que li cridava l'atenció.
Sempre duia a la butxaca un llapis i dibuixava de forma impulsiva sobre qualsevol superfície: en un diari, als marges dels plànols, en un sobre, en el programa d'un concert...
De fet, moltes persones que el van conèixer el recorden dibuixant. En el cas de Jujol, aquesta habilitat va més enllà de l'ofici i assoleix la categoria d'art, com es fa palès en els dibuixos que l'artista feia per a la realització d'esgrafiats i vidrieres com els que es mostren en aquesta exposició, o en els esbossos per al disseny de làpides, calzes, corones, mobles, sagraris i altres objectes en la seva faceta com a dissenyador.
Amb l'exposició Jujol, grans dibuixos, l'Arxiu Jujol, que guarda, estudia i propaga l'obra de l'arquitecte, se suma a l'Any Jujol140, impulsat per l'Ajuntament de Sant Joan Despí. Aquesta commemoració vol difondre la figura de Josep Maria Jujol tot coincidint amb el 140 aniversari del seu naixement.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari