Aquest mes s'aprovarà el Pla director urbanístic que farà transitables més de 300 quilòmetres de lleres dels rius Llobregat, Anoia i Cardener

Societat.

Les Vies Blaves constitueixen un dels projectes estratègics del Pla d'Actuació de Mandat 2016-2019 (PAM) de la Diputació de Barcelona.
Les Vies Blaves constitueixen un dels projectes estratègics del Pla d'Actuació de Mandat 2016-2019 (PAM) de la Diputació de Barcelona.

Les Vies Blaves passaran per una seixantena de municipis millorant l'accessibilitat a 3 parcs naturals, 12 espais naturals protegits i 8 espais turístics.

Tot aquest àmbit té un àrea d'influència de més de 5 milions de persones, el 70% dels catalans, que hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància.

La columna vertebral del projecte és la Via Blava Llobregat, que resseguirà la llera del riu Llobregat: l'únic que neix i mor a la demarcació de Barcelona. Aquesta via recorrerà 186 quilòmetres i passarà per 5 comarques: Berguedà, Bages, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Barcelonès.

Des de les fonts del riu, a Castellar de N'Hug, fins a la desembocadura del Prat de Llobregat, unirà indrets com Sant Benet de Bages, Montserrat i 15 colònies tèxtils.

El recorregut principal, que proposa 16 portes d'accés diferents, es podrà completar amb gairebé 90 quilòmetres més de possibles variants i enllaços. La Via Blava Llobregat suposarà una inversió d'uns 24 milions d'euros.

Pel que fa a la Via Blava Cardener es condicionaran prop de 50 quilòmetres d'itineraris pel Bages. Amb 7 possibles portes d'accés, entrarà a la demarcació de Barcelona per Cardona i confluirà amb la Via Blava Llobregat a Castellgalí. La inversió prevista supera els 10 milions d'euros.

La Via Blava Anoia començarà a la confluència dels camins de Calaf, Sant Martí Sesgueioles, Montmaneu i Argençola, al municipi de Jorba.

Passarà per l'Anoia, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat i confluirà amb la Via Blava Llobregat a Martorell. Amb un total d'aproximadament 70 quilòmetres de llargada i 12 possibles portes, requerirà una inversió d'uns 9 milions d'euros.

Actualment ja es disposa del projecte constructiu dels primers 19 quilòmetres de tram d'aquesta via. Respon a un dels 13 principals objectius d'aquest PAM: connectar els espais naturals amb el benestar de les persones, amb l'impuls de projectes innovadors que fomentin els hàbits saludables i siguin accessibles a tothom i amb la promoció de camins i senders de la demarcació, especialment dels camins de riu.

«Connectem ha estat el lema d'aquest mandat i les Vies Blaves en són el seu emblema més clar», ha explicat el president Castells. La Diputació de Barcelona assumeix íntegrament el pressupost d'execució de les Vies, que es calcula en uns 60 milions d'euros, així com el de la redacció del PDU encarregat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i que està previst que s'aprovi aquest mes de març. La Diputació coordina el projecte, actuant com a ens gestor únic de les Vies Blaves.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article