Brians 1 amb seu a Sant Esteve Sesrovires posa en marxa un projecte de dones que autogestionen el seu espai penitenciari

Societat.

La consellera Capella i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó parlant amb una interna.
La consellera Capella i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó parlant amb una interna.

El Departament de Justícia ha posat en marxa una nova unitat autogestionada per les mateixes internes al Centre Penitenciari Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires.

Són un grup de 26 dones que es distribueixen les tasques de neteja de les zones comunes i s’organitzen els horaris per trucar a la família, servir el menjar o dutxar-se.

És el primer grup d’autogestió format per internes, les dones que en formen part són seleccionades per l’equip de tractament, tenen una bona conducta i assumeixen llocs de treball amb responsabilitats.

Conviuen en un mòdul amb catorze cel•les dobles i dues d’individuals, les zones comunes són la cuina, el menjador, el pati interior, les dutxes i la sala d’estar amb televisió i sofàs.

Les internes també prenen decisions sobre la distribució i ús dels espais compartits, la unitat funciona des de fa mig any i l’autogestió ha generat una major implicació de les internes en la vida del Centre, ha potenciat la seva responsabilitat i autonomia i n’ha millorat el clima social.

Des de la seva creació, només hi ha hagut un incident lleu al mòdul, la unitat d’autogestió és només una branca del Programa d’intervenció en dones que s’està implantant a Brians 1 des del 2018 i l’objectiu és classificar les internes en unitats adaptades als seus perfils.

A banda de la unitat d’autogestió, el Programa inclou una unitat semioberta, es internes en règim de semillibertat pernocten des del gener del 2018 a la unitat semioberta, al marge del mòdul general de dones.

Acollirà dones que compleixin sancions d’aïllament i dones que presentin dificultats per conviure amb les altres internes, el Centre està habilitant un espai per a aquesta unitat.

Serà la primera unitat de dones amb discapacitat intel•lectual dels serveis penitenciaris, es posarà en funcionament els pròxims mesos i l’objectiu serà proporcionar un entorn protegit a aquestes internes, amb dificultats d’adaptació i mancances per resoldre conflictes pels seus problemes de comunicació i conducta.

El mòdul general, amb 120 dones, posarà en marxa de forma imminent el Model de participació i convivència, a partir del qual les dones s’organitzaran en comissions per decidir les activitats del lleure o l’acolliment de noves internes.

El Centre Penitenciari Brians 1 compta amb unes 150 internes, la majoria de les quals compleixen condemna, un 56 % són de nacionalitat espanyola; la resta pertanyen a una trentena de nacionalitats diferents, la majoria han comès robatoris, furts i tràfic de drogues.

Els centres penitenciaris de Catalunya compten amb 8.459 interns, dels quals 7.851 són homes i 608, dones, és a dir, les dones representen un 7 % de la població reclusa.

Les internes estan al Centre de Dones de Barcelona (Wad Ras), Brians 1, Ponent, Mas d’Enric i Puig de les Basses, la dona reclusa és majoritàriament de nacionalitat espanyola, de 38 anys de mitjana, passa uns cinc anys a la presó i compleix condemna per robatori o tràfic de drogues.

Les dones estrangeres suposen un 40 % de les internes i, majoritàriament, entren a la presó per tràfic de drogues, dues de cada tres internes són víctimes de violència masclista; sis de cada deu presenten problemes de salut mental; vuit de cada deu són mares.

La taxa de reincidència de les dones és d’un 26 %; la dels homes, d’un 30,5 %, la taxa general és d’un 30 %, els centres penitenciaris amb presència de dones disposen des del 2018 del primer programa de tractament amb visió de gènere.

A partir de grups molt reduïts, els equips de tractament proporcionen a les dones eines per a l’apoderament femení o pautes positives de salut sexual.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article