El Prat amplia la oferta d’ horts comunitaris per apropar la ciutadania al mon rural i potenciar el concepte de societat

Societat.

D'aquesta manera, es vol afavorir una millora en la qualitat de vida dels usuaris i el reforç de la idea de comunitat.
D'aquesta manera, es vol afavorir una millora en la qualitat de vida dels usuaris i el reforç de la idea de comunitat.

Des de fa més d'una dècada, la ciutat compta amb 108 horts lúdics per a persones majors de 64 anys, 2 per a persones amb diversitat funcional i 2 més per a programes específics de serveis socials.

Posteriorment, el 2015 es va apostar per estendre aquesta oferta d'oci a l'aire lliure al conjunt de la ciutadania, obrint 49 parcel•les d'horts urbans més, la majoria dels quals (44) es va destinar a persones de 18 a 64 anys, mentre que els 5 restants es van destinar als programes específics de serveis socials.

Des d'aleshores, la proposta ha estat molt ben rebuda per la ciutadania i ha tingut una elevada demanda, motiu pel qual l'Ajuntament ha decidit ampliar en 39 el nombre d'horts adreçats a persones de 18 a 64 anys.

La secció de Ciutadania de l'Ajuntament, responsable de la gestió del projecte, destaca entre els seus objectius, a més d'afavorir una millora en la qualitat de vida dels seus usuaris, el reforç de la idea de comunitat, gràcies a la participació de persones de diferents edats i col•lectius en una activitat que fomenta la convivència, la solidaritat i la col•laboració.

En aquesta segona fase del projecte, l'Ajuntament han adjudicat en règim d'ús temporal per un període de 5 anys 39 nous espais de conreu.

Es tracta de parcel•les de 60 m2 equipades amb un punt d'aigua; l'àrea també està equipada amb un espai comú amb armariets per guardar les eines, contenidors de reciclatge, préstec gratuït de motocultor, zona d'estada amb espai infantil i familiar, banys adaptats i aparcaments per a vehicles i bicicletes.

Els horts urbans estan concebuts per a un ús comunitari, que faciliti la convivència i un espai d'oci en comú entre diferents membres d'una mateixa família o col•lectiu.

El programa compta amb un equip de professionals encarregats de la gestió diària, el manteniments i la dinamització d'aquestes espais, que també atenen les necessitats i les demandes dels usuaris i usuàries dels horts.

A partir de la propera tardor, els horts comptaran amb un nou i millor sistema de reg, en èpoques de sequera, els dipòsits d'aigua actuals no podrien cobrir la forta demanda dels horts totes les hores del dia.

A més, la pressió de l'aigua és diferent en cada parcel•la. Un nou gran dipòsit d'aigua i bombes d'impulsió solucionaran aquests problemes, mentre una renovada xarxa, en forma d'anelles amb ramificacions, permetrà controlar i repara les fugues sense afectar la totalitat dels horts.

El perfil dels adjudicataris dels horts urbans per a persones de 18 a 64 anys és majoritàriament masculí (un 65,85% d'homes) i, pel que fa als grups d'edat, la gran majoria (82,93%) tenen entre 30 i 64 anys, mentre que un 17,07% té entre 18 i 30 anys.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article