Gavà acull La 2a jornada “Per una economia circular i competitiva” que posa de manifest l’important paper del món local per fer la transició cap al nou model econòmic

Economia.

La jornada ha estat organitzada per l’Ajuntament, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB i la Federación Española de Municipios y Provincias, a través de la Red Española de Ciudades por el Clima.
La jornada ha estat organitzada per l’Ajuntament, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB i la Federación Española de Municipios y Provincias, a través de la Red Española de Ciudades por el Clima.

La jornada ha esdevingut un punt de trobada d’un centenar de representants d’ajuntaments, institucions supraterritorials i agents econòmics compromesos a donar un nou impuls a l’economia circular, basada a maximitzar l’aprofitament dels recursos i minimitzar la generació dels residus que no puguin ser reutilitzats o reconvertits en matèries primeres secundàries.

L’alcaldessa de Gavà i vicepresidenta de la RECC, Raquel Sánchez, ha posat de manifest la importància que l’economia circular “esdevingui més enllà d’un concepte i que aquest nou model sigui una realitat que es plasmi a les nostres ciutats i en el nostre dia a dia. Ja fa anys que a Gavà vam posar l’accent en tot allò que té a veure amb la sostenibilitat”.

L’alcaldessa ha explicat que Gavà ja està fent la transició cap al nou model econòmic gràcies a projectes com el que s’està desenvolupament en col•laboració d’Aigües de Barcelona i Cetaqua.

Una iniciativa que ha fet possible dibuixar un mapa de l’economia circular a Gavà i establir com es poden generar sinergies entre els diferents actors que actuen al territori per aprofitar millor els recursos i que els residus que es generin es puguin reaprofitar. La jornada ha girat entorn quatre temàtiques principals.

En primer lloc s’han situat les estratègies des de les quals institucions supraterritorials, com ara l’Àrea Metropolitana i la Unió Europea, aborden l’economia circular, a través de les intervencions del director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Héctor Santcovsky, i del director de la Representació de la Comissió Europea en Barcelona, Ferran Tarradellas.

La segona part s’ha centrat en la manera com les ciutats poden fer la transició cap al nou model econòmic i, posteriorment, s’ha obert la reflexió sobre l’impacte econòmic, mediambiental i social de l’economia circular que la converteix en una eina per treballar àmbits transversals com la innovació i la inclusió social.

Finalment, s’ha posat de manifest com algunes ciutats i territoris, com ara Sevilla, Valladolid o York, al Regne Unit, ja han començat a fer la transició cap a l’economia circular en una taula debat sobre bones pràctiques.

En aquesta taula, Gavà ha exposat el seu compromís amb l’Internacional Association Water (IWA) en ser la primera ciutat espanyola que assumeix els principis water-wise per una gestió responsable de l’aigua.

Ho ha fet de la mà del tinent d’alcalde de Nova Governança i Economia, Jordi Tort, qui ha valorat molt positivament la jornada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article