Presentat l’SmartCatalonia Challenge 2019 per trobar solucions innovadores basades en tecnologies digitals avançades i millorar l’operativa del Port de Barcelona

Economia.

Remarcar que el Consorci d’ El Port està acollit pels municipis de l’Hospitalet i del Prat.
Remarcar que el Consorci d’ El Port està acollit pels municipis de l’Hospitalet i del Prat.

Per primera vegada, el concurs d’innovació oberta SmartCatalonia Challenge promogut per la Generalitat de Catalunya surt de l’àmbit dels municipis i les smart cities en què s’havia focalitzat fins ara i se centra en una infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic del país com és el Port de Barcelona per contribuir a la seva transformació digital i millorar-ne la gestió i l’operativa mitjançant l’aplicació de tecnologies digitals avançades.

El Port de Barcelona, que va tancar l’exercici de l’any passat amb rècord històric d’activitat, és el port de l’Europa occidental que més creix i el principal hub logístic de la Mediterrània, cosa que el situa com a infraestructura logística i de transport de primer ordre internacional.

L’aposta pel concepte ‘smartport’ com a objecte de la nova edició de l’SmartCatalonia Challenge respon a la voluntat del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, promotor de la iniciativa, d’alinear plenament aquest projecte amb un dels cinc grans eixos d’actuació política prioritària en què es basa l’agenda digital del Govern per bastir una nació digital referent: un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel•ligents.

En aquest sentit, el Catalonia Smart Challenge pretén en aquesta edició potenciar la creació de solucions tecnològiques innovadores per donar resposta a reptes que es plantegen a diversos àmbits de l’activitat portuària.

Avui, tecnologies com el big data, l’automatització, la internet de les coses, els smart drons o la intel•ligència artificial poden generar canvis i millores profundes per automatitzar processos, connectar els diferents actors de la cadena logística i agilitzar transaccions i tràmits per fer-los més fiables i traçables.

El Port de Barcelona es troba actualment en un procés de transformació digital per incrementar la seva eficiència i per avançar en el seu creixement sostenible.

Amb l’objectiu d’impulsar la digitalització, tant en l’àmbit portuari com en el conjunt de la cadena logística, la instal•lació catalana ha creat l’àrea Digital Port, que ha definit un total de 54 accions prioritàries que es troben en diferents fases d’execució.

A més, durant els propers 4 anys el Port de Barcelona invertirà 10 milions d’euros en el desplegament d’una nova xarxa de telecomunicacions per aprofitar tot el potencial de la tecnologia 5G i de la internet de les coses.

L’aliança entre dos actors de primer nivell com són el Govern i el Port de Barcelona per impulsar la transformació digital d’una infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic del país mitjançant solucions innovadores basades en tecnologies digitals avançades és una mostra més que Catalunya està preparada per liderar la revolució digital del segle XXI.

La presentació ha suposat el tret de sortida de la fase competitiva de la quarta edició de l’SmartCatalonia Challenge, durant la qual les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar aplicacions mòbils i solucions basades en tecnologies avançades com el big data o la internet de les coses per optimitzar la gestió de diverses operatives i accions que es desenvolupen al Port de Barcelona en sis grans àmbits.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article