Es recuperen dos cartells originals d'un il•lustrador valencià sostrets a Cornellà valorats en 30.000€

Cultura.

Els cartells han estat retornats al seu legítim propietari el divendres 3 de maig, tot just abans de ser lliurats en préstec per exposar-los a València.
Els cartells han estat retornats al seu legítim propietari el divendres 3 de maig, tot just abans de ser lliurats en préstec per exposar-los a València.

La sostracció dels cartells va tenir lloc el 22 de febrer d'aquest any quan el propietari, en el marc del decurs de la preparació del material destinat a lliurar en règim de préstec temporal per a una exposició a València, li van furtar els dos cartells mentre feia les tasques de càrrega i transport dels cartells.

Mossos d'Esquadra de la Unitat d'Investigació de Cornellà de Llobregat han recuperat dos cartells originals de l'il•lustrador valencià Josep Segrelles i Albert (1885-1969), valorats en 30.000 euros, sostrets a Cornellà i finalment recuperats a Anglaterra.

Fruit de la persistent tasca de recerca d'indicis dels investigadors de Cornellà es va poder finalment identificar els autors materials del furt, dos homes que posteriorment havien venut els cartells en el mercat brocanter setmanal que es celebra a Celrà (Girona).

Allà els havia adquirit, sense saber el seu origen il•lícit, un brocanter de nacionalitat anglesa fincat a Girona. Posteriorment, aquest mateix brocanter els va portar a vendre a un altra fira d'antiguitats celebrada a Ardingly on els va adquirir un brocanter de Kent, dues poblacions situades a Anglaterra.

Els investigadors van reconstruir la ruta seguida pels cartells sostrets i van contactar amb els successius brocanters que els havien adquirit i, gràcies a la destacable col•laboració de tots ells en saber que els cartells havien estat sostrets, ha permès que el legítim propietari els recuperés ràpidament i en molt bon estat de conservació.

Cal destacar la rellevància, fins i tot internacional, de l'autor dels cartells sostrets, Josep Segrelles i Albert. Nascut a Albaida (València) va culminar la seva formació artística a la Llotja de Barcelona, ciutat on va establir la seva residència.

La qualitat artística de les seves primeres obres li va obrir les portes de tot tipus de publicacions i exposicions a la capital catalana. De fet, l'any 1924 la seva proposta va guanyar el concurs oficial convocat pel FC Barcelona per commemorar el 25è aniversari de la seva fundació. Segrelles tenia el carnet de soci número 4 de l'entitat esportiva.

De forma meteòrica, la fama de Segrelles com a il•lustrador versàtil que igual feia obra gràfica per a publicitat d'empreses, esdeveniments públics, publicacions de tot tipus i fins i tot per a campanyes d'organismes públics a nivell internacional, va travessar fronteres i l'any 1927, primer París i a continuació Londres van reclamar els seus serveis.

A la capital anglesa va fer il•lustracions pel London News fins l'any 1935 i posteriorment, ja en el zenit de la seva carrera, va desplaçar el seu punt de producció a Nova York.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article