L’ AMB enretira més de 100.000kgs de plantes invasores a les platges del Baix Llobregat

Societat.

En 5 anys, la quantitat d’espècies invasores extretes assoleix els 112.000 kg.
En 5 anys, la quantitat d’espècies invasores extretes assoleix els 112.000 kg.

Aquesta setmana ha finalitzat la cinquena campanya de retirada de vegetació invasora de les dunes a les platges metropolitanes del delta del Llobregat. Enguany s’han extret 5000 kg de plantes de diferents espècies, principalment Arctotheca calendula i Carpobrotus sp.

Aquestes espècies s’han retirat sobretot manualment per minimitzar l’impacte en la vegetació i la fauna autòctones. L’actuació ha tingut una durada de 3 setmanes i s’ha fet ara perquè la primavera és el moment de floració d’aquestes plantes, i així és més fàcil identificar-les.

A més, si es fa abans que fructifiquin, s’evita la presència de llavors a la sorra que germinarien l’any vinent. La vegetació anomenada “invasora” està formada per espècies alienes als nostres ecosistemes que no tenen depredadors o competidors i, per tant, s’estenen sense control i acaben cobrint la superfície de les dunes.

Aquest fet impedeix el creixement i força el desplaçament de diverses espècies autòctones, i això acaba afectant totes les espècies de fauna que en depenen.

A més, algunes d’aquestes plantes suposen una molèstia considerable per als usuaris de la platja, a causa de les llavors espinoses. Així doncs, l’objectiu principal és la recuperació dels ecosistemes dunars de les platges metropolitanes, que afavoreix el creixement d’espècies dunars pròpies i el retorn de la fauna autòctona.

Aquests ecosistemes tan particulars constitueixen una protecció natural de les platges i augmenten la resiliència de la costa enfront del canvi climàtic i els temporals.

Aquesta actuació forma part del Pla de millora de la biodiversitat, un projecte que recopila un total de 48 accions als parcs i platges metropolitans.

Es tracta d’un conjunt de solucions basades en la natura, que s’integren dins la gestió i el manteniment d’aquests espais oberts amb l’objectiu d’augmentar la biodiversitat a la metròpolis de Barcelona i millorar la qualitat de vida i la salut de les persones.

La campanya es porta a terme anualment des de 2015 i també a través del projecte Dunes Híbrides. Des que va començar, s’han retirat uns 112.000 kg de plantes invasores.

La retirada de vegetació invasora és una de les actuacions de la gestió integral de les platges, juntament amb el manteniment i el reforç dels sistemes dunars, així com la plantació d’espècies autòctones com el borró.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article