L’ arxiu municipal de Begues participa a una mostra sobre la Guerra Civil i la repressió franquista

Cultura.

Fitxa classificatòria de depuració del règim franquista a Begues.
Fitxa classificatòria de depuració del règim franquista a Begues.

Es tracta de 129 documents d'orígens i tipologia diversa, procedents de 48 arxius d'ajuntaments de municipis menors de 10.000 habitants.

Tots els documents es presenten en una galeria d'imatges organitzada en set àmbits temàtics, i que testimonien els profunds canvis polítics, socials, econòmics i culturals del període: Vida Republicana; Símbols i propaganda; Campanyes, ajuts i subsidis; Conseqüències de la guerra; Repressió franquista; FET y de las JONS; i Commemoracions franquistes.

Cartells dels dos bàndols, paper moneda municipal, fitxes d'inscripció a la Falange, circulars, fotografies, cartells i propaganda..., són alguns dels molts materials que es presenten per evocar la fi d'un règim i la consolidació d'un altre de nou.

Amb accions de difusió com les exposicions virtuals, es vol apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar-ne l'interès, alhora que es posa en valor la importància d'una correcta gestió dels fons dels arxius municipals.

«Desmuntant la República» complementa, des del vessant arxivístic, una altra exposició relacionada amb el vuitanta aniversari de la fi de guerra, «1939. L'abans i el després».

Impulsada conjuntament per 25 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, aquesta exposició compartida permet que diferents museus de la xarxa presentin per a l'ocasió elements dels seus fons corresponents al període de finals de la República fins l'inici del Franquisme. Es pot ampliar la informació alhora que visualitzar la mostra en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article