La Generalitat preveu un estiu amb alt risc d incendis i alerta sobretot per la situació de les zones urbanes-forestals

Societat.

Castellví de Rosanes és un dels molts exemples de localitats envoltades completament per massa forestal.
Castellví de Rosanes és un dels molts exemples de localitats envoltades completament per massa forestal.

El Baix Llobregat, per la seva fisonomia, té gran quantitat de localitats envoltades de massa forestal, per això des d’ agricultura, es continuen finançant les convocatòries d’ajuts per incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal•lacions situades en terrenys forestals o dins la franja de cinc-cents metres que els envolta.

L’any 2018 va presentar unes condicions molts favorables i l’afectació per incendis forestals va ser molt baixa i es va tancar amb només 140 hectàrees forestals cremades.

Bona part d’aquest èxit correspon a una meteorologia favorable però també a un sistema de prevenció i extinció d’incendis forestals consolidat a Catalunya.

El pressupost destinat aquest 2019 a prevenció d’incendis, és de més de 15,2M €, dels qual 12,6 M€ corresponen a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o a través de línies d’ajut per actuacions de prevenció a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

La resta es destina a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, tals com contractació de mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les ADFs.

A més, existeix un teixit d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADFs) al llarg del territori que realitzen una feina importantíssima de prevenció i suport a l’extinció durant tot l’any.

Actualment a Catalunya hi ha inscrites al registre oficial 307 Agrupacions de Defensa Forestal, que agrupen el territori de 668 municipis, amb una superfície forestal de 1.750.000ha i uns 7.600 socis.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article