Divendres s’inicia el dispositiu d’informació i vigilància contra incendis forestals de la Diputació amb la col•laboració de 269 ajuntaments i 124 ADFs

Societat.

En total es cobriran 500.000 hectàrees de massa forestal per prevenir incendis.
En total es cobriran 500.000 hectàrees de massa forestal per prevenir incendis.

El Pla d’informació i vigilància es va iniciar l’any 1996 a la comarca de l’Alt Penedès i el 2000 es va estendre a gairebé tots els municipis de la demarcació de Barcelona.

En aquestes dues dècades s’ha constat una sensibilització dels ciutadans i una disminució molt marcada de les conductes de risc a partir dels esforços realitzats en accions d’informació i dissuasió especialment en punts concrets on es concentra la població usuària d els zones forestals.

A l' edició del 2019, els mitjans humans del PVI el constitueixen 259 persones, de les quals 38 son guaites situats ens 18 punts de vigilància fixa, 182 informadors amb vehicle per recórrer un total de 91 rutes, 33 operadors de telecomunicacions i sis responsables de control. El pressupost global que aporta la Diputació de Barcelona al Pla es de 2,27 milions d’euros.

Els 128 informadors són els encarregats d’explicar als usuaris de les zones forestals, les mesures de prevenció d’incendis, dissuadir-los de cometre infraccions a la reglamentació en aquesta matèria i detectar columnes de fum. Està en contacte permanent amb el seu centre de control mitjançant radiotelefonia.

La tasca a desenvolupar pels 38 guaites és, principalment, la detecció de columnes de fum i la seva correcta localització i caracterització des del seu lloc d’emplaçament.

Per cada punt de guaita es contracten dos persones que treballen alternativament quatre o cinc dies seguits amb quatre o cinc dies de descans aproximadament.

L’horari cobreix les hores de màxim perill d’incendi forestal i és el comprès entre les 12:30 i les 19:30 hores, durant tots els dies de la setmana del període establert.

Els responsables de control començaran el 2 de maig i acabaran el 28 de setembre i els operadors de suport a la coordinació començaran el 2 de maig i acabaran el 27 de setembre.

Les primeres setmanes són especialment importants de cara a la prevenció, atès que la població encara no té assumida la percepció el risc.

El PVI posa especial èmfasi en aquest període, amb la informació activa a la població i la dissuasió associada a la presència sobre el territori del personal. A mesura que avança la campanya s’evidencien en el fet que la població està més conscienciada.

Relació d’unitats i punts de vigilància Sector de prevenció Metropolità Sud; Collbató / Esparreguera, U-20 Abrera / Olesa de Montserrat, U-21 Castellví de Rosanes / Martorell / Sant Esteve Sesrovires / Sant Llorenç d’Hortons,.

U-22 Corbera / Pallejà / La Palma de Cervelló / Sant Andreu de la Barca,U-23 Cervelló / Vallirana, U-24 Sant Vicenç dels Horts / Santa Coloma de Cervelló / Torrelles de Llobregat, U-25 Sant Boi de Llobregat / Sant Climent de Llobregat / Viladecans i U-26 Begues / Castelldefels / Gavà. El Parc del Garraf, a Gavà el gestionarà La Desfeta.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article