Olesa recorda els devastadors incendis de l'estiu de 1994 al Baix Llobregat Nord

Societat.

Els incendis forestals de l’estiu de 1994 a Catalunya són considerats els més greus de la història del país.
Els incendis forestals de l’estiu de 1994 a Catalunya són considerats els més greus de la història del país.

Coincidint amb el 25è aniversari dels incendis de 1994 a l’entorn d’Olesa de Montserrat, on van cremar més de 900 hectàrees, el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà i l’ADF d’Olesa, amb la col•laboració de l’Ajuntament d’Olesa, han organitzat un seguit d’activitats que, sota el títol "Estiu de foc" volen recordar aquesta efemèride i conscienciar la població sobre la importància de prevenir els incendis forestals.

El dia més fatídic de tot l’estiu va ser el 4 de juliol, quan es van declarar els grans incendis del Bages i el Berguedà, que van cremar 45.000 hectàrees, destruint el 50% del bosc i que van trigar quatre dies en controlar-se. Aquell dia, gran part dels efectius de Bombers es van centrar en aquests dos grans incendis.

A la zona del Baix Llobregat Nord, però, es va iniciar també un incendi a Collbató, que va acabant afectant els termes d’Esparreguera i Olesa de Montserrat, cremant unes 3.300 hectàrees de bosc. El foc, malauradament, també va causar la mort de tres joves de Terrassa que es trobaven a la zona de les coves del Salnitre, i que no van poder escapar de les flames.

L’incendi d’aquell 4 de juliol 1994 va començar minuts abans de la una del migdia a Collbató i es va escampar ràpidament fins a Esparreguera, Olesa de Montserrat, Monistrol i Vacarisses. En un dia va cremar gairebé 3.300 hectàrees, a Olesa de Montserrat, on van cremar 932 hectàrees, el foc va arribar després de saltar el riu Llobregat.

Sobretot va ser crític el perill que es va originar és la proximitat de la indústria química KAO Corporation, on es van concentrar els pocs equips de bombers que van arribar a la zona procedents de La Jonquera, Port-Bou o les terres de l’Ebre i que juntament amb voluntaris i plantilla de l’empresa, van aturar l’incendi.

El foc va cremar a la zona del Puigventós i el Puigcendrós de forma molt virulenta, i a la tarda, amb el canvi de vent, el flanc més actiu es va traslladar a la zona de Monistrol. Cap a quarts de 10 del vespre l’incendi es va extingir davant del bosc del Gavatx, gràcies a la feina de les dotacions de bombers i persones voluntàries.

Per la virulència del foc, sumada a la resta d’incendis d’aquells dies, molta gent recorda aquell episodi, i per aquesta raó des del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà conjuntament amb l’ADF d’Olesa, i la col•laboració de l’Ajuntament, han volgut recordar aquesta efemèride amb un clar missatge de conscienciació.

L' activitat d’aquest cicle “1994. Estiu de foc” és una excursió, el diumenge, 7 de juliol, sobre el terreny afectat per l’incendi de fa 25 anys a Olesa de Montserrat. La sortida començarà a dos quarts de 9 del matí, a l’aparcament del pavelló Salvador Boada, i inclourà explicacions i de fotografies de la zona després de l’incendi.

El divendres 12 de juliol, es farà a la Casa de Cultura la projecció del documental “1994. Estiu de Foc”, un debat sobre la situació forestal avui dia i com ha evolucionat en aquests 25 anys. Posteriorment, s’inaugurarà una exposició a la mateixa Casa de Cultura.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article