Sant Feliu dignifica el seu passat històric recordant el Canal de la Infanta una obra que neix a Molins per acabar a l’ Hospitalet

Cultura.

En poc temps, va transformar l'economia i la societat de Sant Feliu i del Baix Llobregat.
En poc temps, va transformar l'economia i la societat de Sant Feliu i del Baix Llobregat.

L' Ajuntament ha instal•lat a la plaça de Lluís Companys un tòtem informatiu dedicat a aquesta obra, una sèquia de reg que abastia històricament els camps de la vall baixa de la comarca amb l'aigua del riu Llobregat.

L'estructura compta amb un text informatiu acompanyat de fotografies del seu estat actual, així com un mapa del 1908 que mostra el curs d'aquesta canalització des de Molins de Rei fins al mar.

A banda d'aquest plafó els ciutadans i ciutadanes interessades per aquest element històric poden contemplar les restes descobertes del Canal de la Infanta al soterrani del Casal de Joves, en un petit espai al terra que es va presentar en la inauguració de l'equipament al setembre de 2018.

El Canal de la Infanta és una sèquia de reg que es va posar en funcionament el 1819 amb l'objectiu de millorar el rendiment dels camps de conreu.

El Canal pren l'aigua del Llobregat a Molins de Rei, on encara es conserva la Casa de les Comportes, que albergava els bagants per obrir i tancar el pas de l'aigua.

Des d'aquest punt feia un trajecte de 17 quilòmetres per irrigar amb un complex sistema de filloles les terres de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà, l'Hospitalet i Sants, on desembocava al mar.

A Sant Feliu, la sèquia principal entrava a cel obert, encaixonada entre Collserola i la plana. Encara ara, a la zona de Can Sant Feliu del Camí, hi ha un tram envoltat de camps de conreu amb un aspecte similar al que devia tenir al segle XIX.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article