Castelldefels i l’ ACA asseguren que l’aparició de peixos morts a l'estany de l'Olla del Rei obeeix a un episodi natural d'eutrofització de les aigües (amb vídeo)

Societat.

El consistori instarà a les administracions competents per tal que es facin les inversions necessàries per preservar l'entorn.
El consistori instarà a les administracions competents per tal que es facin les inversions necessàries per preservar l'entorn. | Grup ecologista Les Agulles.

Es desmunta la teoria de diferents grups ecologistes que parlaven d’ un cas d’ intoxicació externa, això si, des del propi Ajuntament reconeixen que s’han trobat objectes aliens a la fauna com deixalles o fins i tot un contenidor, i agafen el compromís de vigilar la zona.

Es tracta d'episodis biològics que tenen més probabilitat que succeeixin a l'estiu i durant èpoques de sequera, quan l'aportació d'aigua procedent de les pluges es redueix i l'aigua de l'estany es queda estancada.

Tot i així, l'Ajuntament, tal i com ha fet durant les últimes setmanes continuarà treballant amb les entitats sensibilitzades i instarà a les administracions competents per tal que es facin les inversions necessàries per preservar l'entorn.

L'estany de l'Olla del Rei és una bassa de laminació del sistema de drenatge de les aigües pluvials de la ciutat. S'emplena d'aigua en situacions de pluges fortes, quan el nivell del canal de recollida de pluvials (interceptor Montmar – Rieteta) està per sobre del sobreeixidor d'entrada.

Si el nivell del canal de pluvials no és prou alt l'estany no rep cap aportació, i l'aigua de l'estany es manté estancada, les aigües pluvials que es recullen a través d'aquesta xarxa de canals i interceptors provenen dels carrers de la ciutat, i porten certa quantitat de nitrogen i fòsfor.

En èpoques de sequera, i especialment a l'estiu, aquesta aigua es manté estancada a l'estany i va baixant de nivell (evaporació i baixada del nivell freàtic).

Aquest fet genera que augmenti la concentració de nutrients a l'aigua, sobrefertilitzant‐la, i els organismes fotosintètics creixin de forma descontrolada, sobretot les algues i els microorganismes.

Això redueix la transparència de l'aigua i evita l'entrada de llum, fent que els propis organismes fotosintètics acabin morint i deixant d'oxigenar l'aigua. L'oxigen es consumeix ràpidament i les espècies més sensibles (com ara els peixos) es poden veure afectades.

Hi ha certs factors que encara acceleren més el procés, com ara la aportació de més matèria orgànica a l'aigua (fullaraca, aportacions puntuals de menjar per als animals que hi viuen, els excrements de la pròpia fauna que hi viu al llac) o la remoció que alguns d'aquests animals fan dels sediments del fons del llac (peixos i molt especialment, tortugues).

Segons els tècnics municipals que es van desplaçar a l'estany un cop conegut l'episodi de mortaldat dels peixos, si no hi ha pluges en els propers dies, aquest problema es podria veure agreujat.

Des de l’ entitat ecologista, tal i com es pot apreciar al vídeo, insisteixen que es llencen aigües fecals.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article